Αυξάνεται σταδιακά το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των προσφύγων στην Ειδομένη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Λίνε Βάιντε αποδίδει αυτή την αλλαγή στην καλύτερη πληροφόρηση των προσφύγων αλλά και στη συνειδητοποίηση, από πλευράς τους, «της κατάστασης στο πεδίο».

«Θα έλεγα πως οι άνθρωποι είναι καλύτερα πληροφορημένοι τώρα κι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πώς έχουν τα πράγματα», ανέφερε η κ. Βάιντε, επισημαίνοντας πως εκτός απ' αυτούς που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης υπάρχουν κι εκείνοι που ενδιαφέρονται να αιτηθούν ασύλου στην Ελλάδα καθώς και αυτοί που επιθυμούν οικογενειακή επανένωση.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως τόνισε, είναι «ότι και στις τρεις περιπτώσεις (μετεγκατάστασης, ασύλου στην Ελλάδα και οικογενειακής επανένωσης) τα πράγματα δεν θα γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούν καθώς ήδη βρίσκονται πολύ καιρό εδώ, ενώ κάνει και πιο δύσκολο τον ρόλο μας στο να τους εξηγήσουμε την κατάσταση».

«Θα έλεγα ακόμη», προσέθεσε, «ότι προηγουμένως υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και δεν επεδείκνυαν (οι πρόσφυγες) μεγάλο ενδιαφέρον στο να πάρουν πληροφορίες. Τώρα που είναι πλέον σαφές ότι η προοπτική αυτή δεν υπάρχει και τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, αρχίζουν να σκέφτονται το "plan b"».