Περισσότερες μετακινήσεις μαθητών που παίρνουν μέρος στις πανελλαδικές θα καλύπτει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα δίδεται η δυνατότητα για κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, όχι μόνο στους υποψηφίους που προέρχονται από τα γενικά λύκεια, αλλά και στους υποψήφιους από ΕΠΑΛ καθώς και στους υποψηφίων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα. Από την κάλυψη των εξόδων, ωστόσο, εξαιρούνται οι απόφοιτοι υποψήφιοι.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να περιληφθεί στη «Συμφωνία Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας», η οποία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση προέκυψε επειδή οι ισχύουσες διατάξεις του νόμου δεν μπορεί να τύχουν εφαρμογής, επειδή οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελούν πλέον απολυτήριες εξετάσεις.

 Το προβλέπει η ρύθμιση

Ειδικότερα, η ρύθμιση καθορίζει ότι για τους υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι αποφοιτούν το έτος συμμετοχής τους στις εξετάσεις αυτές και εξετάζονται σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή που κατέθεσαν αίτηση/δήλωση συμμετοχής, επειδή το σχολείο αυτό δεν χρησιμοποιείται ως εξεταστικό κέντρο κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, μπορεί να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής αυτών και ενός συνοδού τους.

Η αποζημίωση θα καταβληθεί εφ' όσον η απόσταση του σχολείου υποβολής της αίτησης/δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις και του εξεταστικού κέντρου καθώς και οι συγκοινωνιακές συνθήκες επιβάλλουν τη διαμονή τους στην έδρα του σχολείου που εξετάζονται.

Σημειώνεται, ότι η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου.