Ριζικές ανατροπές φέρνει απόφαση - «βόμβα», που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού, στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αφήνοντας παράθυρο και ακόμη και για χρήση γάλακτος σε σκόνη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, που δημοσιεύει το «Έθνος», έρχονται τα πάνω-κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, αφού στην ουσία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος. Αυτή θα πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη μεγάλη αλλαγή στην ελληνική αγορά γάλακτος, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες.

Πιο αναλυτικά, το δημοσίευμα κάνει λόγο για υπουργική απόφαση που υποβαθμίζει ποιοτικά το γιαούρτι και απειλεί με καταστροφή τους γαλακτοπαραγωγούς.

Όπως σημειώνεται, την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός brand name με εξαγωγές 140 εκατ. ευρώ, οι Τσέχοι διεκδικούν τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, που αποτυπώθηκε στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν, αποτελεί μεγάλη ανατροπή, καθώς ανοίγει την πόρτα για εισαγωγή φτηνών πρώτων υλών, όπως η σκόνη για το γιαούρτι.

Το άρθρο 82 στον υπό τροποποιηση κώδικα τροφίμων αλλάζει τα δεδομένα, καθώς προβλέπει ότι: «Γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποιο παράγεται από τη ζύμωση και την πήξη του γάλακτος» ανοίγοντας τη δυνατότητα για «ολικά αφυδατωμένο γάλα ή παραγώγων γάλακτος σε μορφή σκόνης».

Παράλληλα, σχέδιο των Τσέχων που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν υιοθετεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». Με το διάταγμα αυτό η Τσεχία διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». 

Συγκεκριμένα, οι αναφορές εμφανίζονται σε δύο παραγράφους:

  • Γιαούρτια των οποίων η περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη αυξήθηκε με την αφαίρεση του γάλακτος τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που δεν προστέθηκαν εκούσια σε συμπυκνωμένη μορφή, φέρουν την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι».
  • Γιαούρτια τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που προστέθηκαν εκούσια με την προσθήκη συμπυκνωμένων συστατικών πρωτεϊνών γάλακτος πριν από την έναρξη της διαδικασίας ζύμωσης φέρουν τη  ένδειξη «γιαούρτι ελληνικού τύπου».