«Στα κάγκελα» είναι οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί της χώρας με την υπογραφή διάταξης που επιτρέπει την παραγωγή γιαουρτιού ακόμα και από...γάλα σε σκόνη, με επεξεργασία που μπορεί να γίνει πλέον και σε οποιαδήποτε χώρα, καταπατώντας με αυτόν τον τρόπο την ελληνικότητα του προϊόντος και τα δύο στοιχεία που το έκαναν μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης και στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έρχονται τα πάνω-κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και συγκεκριμένα στο άρθρο 82, αφού στην ουσία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος. 

Αυτή θα είναι μάλιστα η δεύτερη μεγάλη αλλαγή στην ελληνική αγορά γάλακτος, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες.

Όπως σημειώνεται, την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός brand name με εξαγωγές 140 εκατ. ευρώ, οι Τσέχοι διεκδικούν τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.

«Πάνε να καταργήσουν ένα από τα τελευταία brand name που έχουμε ως Ελλάδα. Θα βλέπουμε πια τις αγελάδες μόνο στα μουσεία» υπογραμμίζει στο newpost ο πρόεδρος του ΣΕΚ και μέλος της ένωσης γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας Παναγιώτης Πεβερέτος. 

Ο κ. Πεβερέτος αποκαλύπτει στο newpost το ιστορικό της απόφασης: 

Πρόκειται για μια ιστορία που ξεκίνησε από το 2013, όταν τότε ο ΟΟΣΑ είχε κάνει για πρώτη φορά την πρόταση για να μπορεί το ελληνικό γιαούρτι να παρασκευάζεται από γάλα σε σκόνη.

Τότε είχε συσταθεί επιτροπή που αποτελούνταν από γαλακτοπαραγωγούς, εκπροσώπους του υπουργείου και των γαλακτοβιομηχάνων, οι οποίοι παραθέταμε τις απόψεις μας και εισηγούμασταν να μην αλλάξει η λέξη ''νωπό'' στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού αλλά ούτε και να μεταβληθεί η τεχνική επεξεργασίας του.

Από τότε έως σήμερα, προσθέτει, ο κ. Πεβερέτος πέρασε πολύς καιρός αλλά και επήλθε μεγάλη διάσταση απόψεων στα μέλη της επιτροπής, με τους γαλακτοβιομηχάνους να τάσσονται πλέον υπέρ της κατάργησης της χρήσης νωπού γάλακτος, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση ακόμα και γάλακτος σε σκόνη, που φυσικά είναι πολύ πιο φθηνό.

''Παλεύουμε τώρα να σταματήσουμε αυτή την διάταξη την οποία υπέγραψαν τελικά το 2016  ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος. Θα είναι το τελειώτικο χτύπημα για εμάς, θα καταστραφεί όλη η ελληνική γαλακτομία'' συμπληρώνει ο κ. Πεβερέτος. 

Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ελλάδας κ. Δημήτρης Καμπούρης, ο οποίος τονίζει ότι ''αν ισχύσει αυτό, ο κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας έχει τελειώσει''. 

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη:

Θα είναι ταφόπλακα για τους παραγωγούς αυτή η απόφαση, ενώ θα υπάρχουν και αμφιβολίες και για την ποιότητα του προϊόντος, που φυσικά πλέον δεν θα είναι το ίδιο που έχει καθιερώσει την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο.