Τρόπο για να παρατείνουν την παραμονή τους στην Ελλάδα βρήκαν εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι ωθούνται από ορισμένες ομάδες να υποβάλουν μαζικά αίτηση χορήγησης ασύλου, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούν τις προϋθέσεις του πρόσφυγα. 

Ήδη από την Κυριακή το απόγευμα, άρχισαν οι καταθέσεις αιτημάτων χορήγησης ασύλου, προκειμένου να μπλοκάρουν την επανεισδοχή τους στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που τυπικά εφαρμόζεται από χθες, Δευτέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 600 δηλώσεις πρόθεσης υποβλήθηκαν την Κυριακή στο hot spot της Λέσβου και 150 στη Χίο.

Οι αιτήσεις αυτές ακύρωσαν τις 12 προγραμματισμένες επανεισδοχές 1.000 συνολικά μεταναστών το τριήμερο από τη Δευτέρα 4 Απριλίου μέχρι και την Τετάρτη 6 Απριλίου, με αποτέλσμα μόλις 202 μετανάστες να σταλούν πίσω στην Τουρκία, 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο.

Συνολικά στη Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες σήμερα στο hot spot, τη σχετική δήλωση έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει στην πόλη και στο δημοτικό καταυλισμό της πόλης-, δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.

Οι υποβληθείσες δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου εξετάζονται από υπηρεσίες ασύλου που βρίσκονται μέσα στα hot spots. Η στελέχωση τους από τις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί, ενώ η ευρωπαϊκή ενίσχυση, αποτελούμενη από περίπου 30 εμπειρογνώμονες, αναμένεται να φθάσει αύριο με καθυστέρηση ώστε να λειτουργεί από την Παρασκευή.

Η τακτική αυτή φαίνεται ότι προκάλεσε και την "εξαφάνιση" των περίπου 150 μεταναστών από τη Χίο, με αστυνομικές πηγές να αιτιολογούν ότι το αλαλούμ οφείλεται στην απόφαση 137 μεταναστών που ήταν να απελαθούν στην Τουρκία, να αιτηθούν για χορήγηση ασύλου, δικαίωμα που διατηρούν έως και την τελευταία στιγμή.