Συνεχίζεται η κατάληψη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα του λιμανιού της Χίου από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς η προσπάθεια του Δήμου για ειρηνική εκκένωση έπεσε στο κενό.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συνομίλησαν με τους συγκεντρωμένους, προσπαθώντας να τους μεταπείσουν να αποχωρήσουν εξηγώντας τους τις επιλογές που έχουν, ανάμεσα στις οποίες είναι και η κατάθεση αιτήματος ασύλου. Η προσπάθεια των φορέων παρότι,  πολλές οικογένειες σκέφτηκαν είτε να μεταβούν στη Σούδα, είτε να επιστρέψουν πίσω στο hotspot, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα πολλοί να παραμένουν στο λιμάνι, μεταδίδει το Politischios.gr.

Από τους 1.776 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στο νησί (722 άνδρες, 399 γυναίκες και 721 παιδιά), οι 1.185 παραμένουν στο hot spot του νησιού, ενώ 591 βρίσκονται μεταξύ του καταυλισμού της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της πόλης και στο λιμάνι.

Ως αποτέλεσμα τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής που συνδέουν το νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα να γίνονται μέσω του λιμανιού των Μεστών 30 χιλιόμετρα από την πόλη. 

Σημειώνεται πως η αστυνομία προετοιμάζεται για τη δεύτερη αποστολή επαναπροωθήσεων στο Δικελί η οποία προγραμματίζεται για το πρωί της Τετάρτης χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αστυνομία οδηγεί από τη Σούδα στη ΒΙ.ΑΛ., δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να διαπιστωθεί αν είναι στη λίστα για επαναπροώθηση.

Τα αιτήματα για άσυλο που έχουν ξεπεράσει τα 470, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν έχουν διασκορπιστεί σε ΒΙ.ΑΛ., λιμάνι και Σούδα μετά τα γεγονότα της Παρασκευής, δυσχεραίνουν σημαντικά την προσπάθεια της αστυνομίας ώστε να τηρήσει την αρχική λίστα των 250 ατόμων που είχε σκοπό να επαναπροωθήσει.