Για σοβαρή πιθανότητα κάποιοι από τους πρώτους μετανάστες/πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία να μην είχαν την ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο, κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ευρώπη, Βινσέντ Κοσετέλ, «η αστυνομία 'ξέχασε' να προωθήσει τα αιτήματα 13 από τους συνολικά 202 αιτούντες άσυλο που επέστρεψαν τη Δευτέρα στην Τουρκία, δηλαδή την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας επανεισδοχής.

Αν αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί θα υπονομεύσουν ουσιαστικά το επιχείρημα της ΕΕ ότι η συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην απέλαση σχεδόν όλων των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και έπειτα, ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, σχολιάζει η εφημερίδα.

Εξάλλου, όπως τονίζει το δημοσίευμα, «ηΕυρωπαϊκή Ένωση είχε νωρίτερα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα εξετάζει ξεχωριστά κάθε περίπτωση για αυτούς που αιτούνται άσυλο και βρίσκονται εντός των συνόρων της καθώς επίσης και ότι 'δεν θα υπάρξουν αυτόματες επιστροφές για τους αιτούντες άσυλο».

Όπως κατήγγειλε σήμερα ο Κοσετέλ δεν επετράπη σε 13 Αφγανούς και Κογκολέζους, οι οποίοι έφτασαν στη Χίο μετά τις 20 Μαρτίου και οι οποίοι επέστρεψαν τη Δευτέρα στην Τουρκία, να αιτηθούν επίσημα για άσυλο, εξαιτίας του γραφειοκρατικού χάους που επικρατεί στο νησί.

Ο Κοσετέλ δήλωσε στον Guardian ότι «επί τέσσερις ημέρες, από τις 20 Μαρτίου και έπειτα, η ελληνική αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία κίνηση σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις για άσυλο, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένη ή εξοπλισμένη για κάτι τέτοιο, οπότε ξεκινήσαμε να παρέχουμε σχετικές φόρμες σε ανθρώπους που είχαν εκφράσει την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο. Η αστυνομία έλαβε αυτές τις φόρμες, αλλά κάποιες από αυτές τις... ξέχασε. Πρόκειται περισσότερο για λάθος, παρά για κάτι άλλο. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε».

Σύμφωνα με τον Guardian η αστυνομία της Χίου εστάλη πίσω στην Τουρκία οποιοσδήποτε παρά τη θέλησή του. «Και οι 66 άνθρωποι που στείλαμε χθες δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα» φέρεται να δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας αστυνομικός αξιωματούχος του νησιού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, η Κομισιόν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει τους ισχυρισμούς.