Η Ελλάδα ανέβαλε ως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας μεταναστών στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν αναμένεται να υπάρξει επανεισδοχή άλλων μεταναστών στη χώρα του μέχρι τότε.

Βέβαια η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με δήλωση άλλου τούρκου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει αύριο, Τετάρτη, στην επανεισδοχή άλλων 200 μεταναστών που θα επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα. Όπως διευκρίνισε αυτός ο αξιωματούχος οι μετανάστες θα μεταφερθούν από τη Λέσβο στην πόλη Δικελί αύριο το πρωί. 

Καμιά λεπτομέρεια δεν δόθηκε για την επιμελητειακή διάσταση αυτής της επιχείρησης ή την εθνικότητα των μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία, ωστόσο έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές δεν επρόκειτο να προχωρήσουν στην επανεισδοχή κανενός μετανάστη σήμερα.

Το ότι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά επιβεβαιώνεται και από την ελληνική πλευρά, από την οποία ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει αύριο και τις προσεχείς ημέρες.

Στη Χίο, όπου συνεχίζεται η κατάληψη του λιμανιού από πρόσφυγες και μετανάστε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, η αστυνομία οδηγεί από τη Σούδα στη ΒΙ.ΑΛ., δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να διαπιστωθεί αν είναι στη λίστα για επαναπροώθηση.

Το γεγονός ότι τα αιτήματα για άσυλο έχουν ξεπεράσει τα 470, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν έχουν διασκορπιστεί σε ΒΙ.ΑΛ., λιμάνι και Σούδα μετά τα γεγονότα της Παρασκευής, δυσχεραίνουν σημαντικά την προσπάθεια της αστυνομίας ώστε να τηρήσει την αρχική λίστα των 250 ατόμων που είχε σκοπό να επαναπροωθήσει. Έτσι, παρότι η αστυνομία προετοιμάζεται για τη δεύτερη αποστολή επαναπροωθήσεων στο Δικελί η οποία προγραμματίζεται για το πρωί της Τετάρτης, ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Μπλόκο στην επαναπροώθηση φαίνεται πως βάζουν και οι μαζικές αιτήσεις ασύλου για παραμονή στην Ελλάδα, αφού οι αιτήσεις αυτές ακύρωσαν τις 12 προγραμματισμένες επανεισδοχές 1.000 συνολικά μεταναστών το τριήμερο από τη Δευτέρα 4 Απριλίου μέχρι και την Τετάρτη 6 Απριλίου, με αποτέλσμα μόλις 202 μετανάστες να σταλούν πίσω στην Τουρκία, 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο, χθες Δευτέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 600 δηλώσεις πρόθεσης υποβλήθηκαν την Κυριακή στο hot spot της Λέσβου και 150 στη Χίο.

Την ίδια ώρα πάντως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο για σοβαρή πιθανότητα κάποιοι από τους πρώτους μετανάστες/πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία να μην είχαν την ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ευρώπη, Βινσέντ Κοσετέλ, «η αστυνομία 'ξέχασε' να προωθήσει τα αιτήματα 13 από τους συνολικά 202 αιτούντες άσυλο που επέστρεψαν τη Δευτέρα στην Τουρκία, δηλαδή την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας επανεισδοχής.

Αν αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί θα υπονομεύσουν ουσιαστικά το επιχείρημα της ΕΕ ότι η συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην απέλαση σχεδόν όλων των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και έπειτα, ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, σχολιάζει η εφημερίδα.