Σε ανάκληση των αιτήσεων ασύλου έχουν αρχίσει και προχωρούν από αργά το βράδυ της Τρίτης αρκετοί μετανάστες που κρατούνται στο hot spot της Χίου, σύμφωνα με το Mega, ενώ τυπικά έχουν ξεκινήσει οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για Ιρακινούς και Πακιστανούς, που σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, δείχνει το ότι προκειμένου να μην επαναπροωθηθούν έσπευδαν να κάνουν αιτήματα χορήγησης ασύλου μην γνωρίζοντας ότι χάνουν κάποια δικαιώματα.

Στο μεταξύ μέχρι και μεθαύριο, Παρασκευή, έχουν σταματήσει οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία.

Τα άτομα που θα επαναπροωθηθούν υπολογίζονται στα 200 και θα προέρχονται από Κω, Σάμο και Μυτιλήνη.

Αξίζει να σημειωθεί το 97% όσων κρατούνται στη Λέσβο έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου, κάτι που έχει ξεκινήσει και στη Σάμο.

Από την αρχή της συμφωνίας, μπλόκο στην επαναπροώθηση φαίνεται πως βάζουν οι μαζικές αιτήσεις ασύλου για παραμονή στην Ελλάδα, αφού οι αιτήσεις αυτές ακύρωσαν τις 12 προγραμματισμένες επανεισδοχές 1.000 συνολικά μεταναστών το τριήμερο από τη Δευτέρα 4 Απριλίου μέχρι και την Τετάρτη 6 Απριλίου, με αποτέλσμα μόλις 202 μετανάστες να σταλούν πίσω στην Τουρκία, 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο, τη Δευτέρα.

Σήμερα η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου για τη χορήγηση ασύλου αλλά και ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων σε ταιξιδιώτες τρίτων χωρών.