current views are: 9

6 Απριλίου 2016
Δημοσίευση15:37

Εικόνες χάους σε Πειραιά και Ειδομένη – Κατάληψη στο hot spot της Λέσβου

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο προσφυγικό, καθώς και στις τρεις μεγάλες εστίες εντάσεων, το λιμάνι του Πειραιά, τη Χίο και τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αρνούνται να αποχωρήσουν από τα σημεία και είναι στα πρόθυρα έκρηξης.

Δημοσίευση 15:37’

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο προσφυγικό, καθώς και στις τρεις μεγάλες εστίες εντάσεων, το λιμάνι του Πειραιά, τη Χίο και τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αρνούνται να αποχωρήσουν από τα σημεία και είναι στα πρόθυρα έκρηξης.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο προσφυγικό και στις μεγάλες εστίες εντάσεων, το λιμάνι του Πειραιά, τη Χίο, τη Λέσβο καθώς και τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αρνούνται να αποχωρήσουν από τα σημεία και είναι στα πρόθυρα έκρηξης.

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας οι πρόσφυγες είναι αμετακίνητοι, παρά της επιχείρηση πειθούς για ομαλή μετακίνησή τους στα Κέντρα Φιλοξενίας. Το βασικό πρόβλημα σε όλους τους καταυλισμούς της χώρας είναι οι οικονομικοί μετανάστες, πολλοί από τους οποίους απειλούν με αυτοκτονία για να μην επιστρέψουν στην Τουρκία. 

Σήμερα, στον Πειραιά σημειώθηκε ένα σοκαριστικό περιστατικό. Ένας μετανάστης πήρε ένα νεογέννητο μωρό στα χέρια του το σήκωσε ψηλά και απείλησε τους λιμενικούς πως θα τους χτυπήσει με αυτό. Τράνταζε το νεογέννητο στον αέρα, απειλώντας σε ‘εξκαλλη κατάσταση, με τη σύζυγό του να τον τραβάει από την μπλούζα και να τον παρακαλάει να της δώσει πίσω το παιδί. 

Η ένταση ξεκίνησε στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιάόταν μετανάστες και πρόσφυγες, μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων, βγήκαν στο λιμάνι, καταφέρθηκαν εναντίον των λιμενικών ενώ πραγματοποίησαν και καθιστική διαμαρτυρία. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φαίνονταν εξοργισμένοι και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.

Ως αποτέλεσμα, διατάχθηκε έρευνα από το Λιμενικό Σώμα για το εν λόγο συμβάν.

Μάλιστα, πριν την ενημέρωση που οδήγησε και στην οργισμένη αντίδραση των προσφύγων, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος ζήτησε με επιτακτικό ύφος την απομάκρυνση των δημοσιογράφων και των τεχνικών από την πύλη Ε3. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Πρέπει να φύγετε από εδώ. Μην τυχόν και δω τον εαυτό μου στα μεσημεριανά.

Όταν ρωτήθηκε γιατί το κάνει αυτό σε δημόσιο χώρο είπε: Γιατί εγώ είμαι ο γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παραμένει υπό κατάληψη το λιμάνι της Χίου

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στο λιμάνι της Χίου, το οποίο παραμένει υπό κατάληψη από πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θέλουν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Μάλιστα το λιμάνι χτες χωρίστηκε στα δύο. Στο ανατολικό τμήμα δένουν τα πλοία και στο δυτικό παραμένουν οι συγκεντρωμένοι. Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτα δρουν τα κυκλώματα των ΜΚΟ και των “περίεργων” που προτρέπουν τους μετανάστες να μην μετακινηθούν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι -παρά την απαγόρευση- ένας μετανάστης βρέθηκε σήμερα με εισιτήριο για Πειραιά κομμένο σε… ελληνικό όνομα!

Από τον αρχικό αριθμό όσων έφυγαν, 591 άτομα βρίσκονται κινούμενα μεταξύ του καταυλισμού της Σούδας στην τάφρο του κάστρου της πόλης και στο λιμάνι. Οι πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι είναι περίπου 250 άτομα.

Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος Χίου έστειλε εξώδικο στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα όπου κυβέρνηση «να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να διασφαλίσει την σωστή λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ ως κέντρου πρώτης υποδοχής κι όχι ως κέντρου κλειστής κράτησης προσφύγων και μεταναστών».

Στο νησί, όπως και στα άλλα του βορείου Αιγαίου, το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε καμία άφιξη πρόσφυγα, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες. Το προσφυγικό, πάντως, θα είναι το θέμα συζήτησης στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου.

Πάντως, από χτες το βράδυ αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες προχώρησαν σε ανάκληση των αιτήσεων ασύλου. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για Ιρακινούς και Πακιστανούς, που σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, δείχνει το ότι προκειμένου να μην επαναπροωθηθούν έσπευδαν να κάνουν αιτήματα χορήγησης ασύλου μην γνωρίζοντας ότι χάνουν κάποια δικαιώματα.

Κατάληψη στην είσοδο του hotspot στη Λέσβο

Σημειώνεται ότι σήμερα στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο ένας πρόσφυγας ανέβηκε σε κολώνα της ΔΕΗ και απειλούσε να πέσει, φωνάζοντας για την ελευθερία του και ζητώντας να μην επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, ενώ περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπακλαντές συνεχίζουν την κατάληψη μέρους της εισόδου του hot spot, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία και φωνάζοντας κατά διαστήματα, συνθήματα για την απελευθέρωση τους. Ο επίδοξος αυτόχειρας μαζί με ομάδα μεταναστών, πραγματοποιούν για δεύτερη ημέρα απεργία πείνας και δίψας.

Οι μετανάστες ζητούν να απελευθερωθούν για 15 μέρες και να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των υπό περιορισμό μεταναστών αυξάνει καθημερινά, αν και οι ροές από τα απέναντι παράλια μειώνονται. Αυτό οφείλεται στο ότι από την Αστυνομία, εντοπίζονται και μεταφέρονται στο hot spot μετανάστες που έχουν αποφύγει τη σύλληψη για να μην σταλούν πίσω, ή μετανάστες που εντοπίζονται με πλαστά έγγραφα.

Διαμαρτυρίες στην Ειδομένη, μήνυση από τον δήμαρχο

Στην Ειδομένη τέλος, ο πρόχειρος καταυλισμός παραμένει ως έχει με τους πρόσφυγες να συνεχίζουν για 19η ημέρα την κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών. Μάλιστα οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ώρα της επίσκεψης των προξένων της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, εντός του καταυλισμού στην Ειδομένη παραμένουν 11.269 πρόσφυγες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης και σωρεία άλλων αδικημάτων.

Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, αν και τους τελευταίους 20 μήνες, ο δήμος είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, όντας αποδέκτης αυξημένων ροών, εντούτοις εδώ και τρεις μήνες σημειώνονται «αυξανόμενα και άκρως ανησυχητικά γεγονότα που οδηγούν στην εκτράχυνση της προσφυγικής κρίσης».

Ειδικότερα, η δημιουργία καταυλισμού στο πρατήριο υγρών καυσίμων στο ύψος Πολυκάστρου, δεν είναι, σύμφωνα με τον σήμο, «σύννομη, σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα». Επιπλέον, η κατάληψη του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης-Ευζώνων και ο μερικός αποκλεισμός του παλιού δρόμου Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου, προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

«Σημειωτέον δε», τονίζεται στην αναφορά, «ότι η παρεμπόδιση αυτή, ως επί το πλείστον, υποκινείται και είναι καθοδηγούμενη είτε από αλληλέγγυους ακτιβιστές, άγνωστης προελεύσεως, είτε από άτομα που δηλώνονται ως μέλη ΜΚΟ».


σχετικα αρθρα