Εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς καλούνται να δώσουν την επόμενη εβδομάδα ο δικηγόρος και άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, σχετικά με την off shore STABRI limited και την λίστα Λαγκάρντ, μετά τα νέα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων διαβιβάστηκαν στοιχεία, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής, από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους σχετικά με την STABRI ltd.

Ο φάκελος που έχουν στη διάθεση τους οι εισαγγελείς περιλαμβάνει περίπου 450 σελίδες εγγράφων δικηγορικού γραφείου, που φέρεται να παρέχει υπηρεσίες για την σύσταση και λειτουργία υπεράκτιων εταιρειών, τα οποία εκτιμώνται σημαντικά ως προς τον πραγματικό ιδιοκτήτη της επίμαχης εταιρείας.

Η STABRI ltd τέθηκε στο στόχαστρο των Οικονομικών Εισαγγελέων καθώς λογαριασμός της στην ελβετική HSBC, με περίπου 5,3 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνεται στα αρχεία της «λίστας Λαγκάρντ», όπου πληρεξούσιοι εμφανίζονται ο άλλοτε συνεργάτης του κ. Σαμαρά και μέλη της οικογένειας του. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ωστόσο, που αμφισβητεί ο κ. Παπασταύρου, ο δικηγόρος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του λογαριασμού.

Ήδη για τον λογαριασμό στην HSBC, ο κ. Παπασταύρου κατέβαλε 3,3 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που υποστηρίζει πως του δάνεισε ο κ. Μιωνή, ώστε να μην σχηματιστεί σε βάρος του ποινική δικογραφία για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με την κρίση των φορολογικών αρχών, ο λογαριασμός αφορά τον κ. Παπασταύρου και το ποσό που καταγράφεται στην "λίστα Λαγκάρντ" είναι αποκρυβέντα εισοδήματα της περιόδου 2000-2012.

Ο ίδιος ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί με σκοπό την επαγγελματική και ηθική του εξόντωση για πολιτικούς λόγους και πως η εταιρεία ανήκει στον κ. Μιωνή.

Σημειώνεται ότι τα νέα στοιχεία που καλούνται να αντικρούσουν οι κκ Παπασταύρου και Μιωνή έχουν ήδη διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες του δικηγόρου.