Ένταση επικράτησε στη Χίο  για το προσφυγικό σημειώθηκαν προπηλακισμοί  κατά τη διάρκεια δύο παράλληλων συγκεντρώσεων κατοίκων και αλληλέγγυων, ενώ νωρίτερα διεκόπη το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κατάληψη από πρόσφυγες του λιμανιού την περασμένη Παρασκευή.

Στον χώρο του δημαρχείου, σύμφωνα με το astraparis.gr εισήλθαν πολίτες του νησιού, που διαφωνούν στην υπάρχουσα κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι της Χίου, δημιουργήθηκε αναστάτωση με φωνές και αντιδικίες μεταξύ άλλων πολιτών, που βρέθηκαν και αυτοί στη συνεδρίαση.

Μόλις ολοκληρώθηκε η εισήγηση του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, διεκόπη για λίγη ώρα η συνεδρίαση. Με την επανάληψή της ο κ. Βουρνούς διατύπωσε τα αιτήματα προς την κυβέρνηση, ουσιαστικά έτσι όπως τίθενται στο εξώδικα που απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Ακολούθησε η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος δέχθηκε φραστικές επιθέσεις, διέκοψε αρκετές φορές και άρχισε εκ νέου, καταθέτοντας τις κυβερνητικές απόψεις, ενώ έκανε γνωστό ότι καταβάλλεται προσπάθεια ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών να μεταφερθεί με το Tera Jet στο hot spot της Λέρου.

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε και μεταξύ των παρευρισκόμενων και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκου Σκούφαλου και μερίδας των συγκεντρωμένων. 

Αλλά και μετά την εισβολή στο Δ.Σ. της Χίου, σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ των συγκεντρωμένων που βρισκόταν απ έξω από το Δημαρχείο. Σύμφωνα με το Politischios.gr, σημειώθηκαν προπηλακισμοί με αποτέλεσμα να σημειωθούν δύο τραυματισμοί. 

Σημειώνεται ότι η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιείται έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα  για το «λαθρομεταναστευτικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. «Χιώτη και Χιώτισσα, φτάνει πια. Πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε γι αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας», αναφέρει το κάλεσμα.

Η δεύτερη συγκέντρωση, διοργανώνεται την ίδια ώρα επίσης στην Πλατεία Βουνακίου από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου. «Οι απελάσεις είναι ντροπή. Ναι στην αλληλεγγύη, όχι στα κέντρα κράτησης, τις απελάσεις και τον κρυφό ρατσισμό», αναφέρεται στο κάλεσμα. 

Τεταμένη η κατάσταση σε όλη τη χώρα

Σημειώνεται πως η κατάσταση σε όλη τη χώρα για το προσφυγικό είναι έκρυθμη, καθώς τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και στη Λέσβο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διαμαρτύρονται για τα κλειστά σύνορα.

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας οι πρόσφυγες είναι αμετακίνητοι, παρά της επιχείρηση πειθούς για ομαλή μετακίνησή τους στα Κέντρα Φιλοξενίας. Το βασικό πρόβλημα σε όλους τους καταυλισμούς της χώρας είναι οι οικονομικοί μετανάστες, πολλοί από τους οποίους απειλούν με αυτοκτονία για να μην επιστρέψουν στην Τουρκία

Μάλιστα, ομάδα ατόμων προσπάθησε να κατασκηνώσει στο Σύνταγμα και να διαμαρτυρηθεί εκεί, ωστόσο η αστυνομία τους οδήγησε πίσω στο σταθμό του μετρό.

Σήμερα, στον Πειραιά σημειώθηκε ένα σοκαριστικό περιστατικό. Ένας μετανάστης πήρε ένα νεογέννητο μωρό στα χέρια του το σήκωσε ψηλά και απείλησε τους λιμενικούς πως θα τους χτυπήσει με αυτό. Τράνταζε το νεογέννητο στον αέρα, απειλώντας σε έξαλλη κατάσταση, με τη σύζυγό του να τον τραβάει από την μπλούζα και να τον παρακαλάει να της δώσει πίσω το παιδί. 

Σημειώνεται ότι σήμερα στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο ένας πρόσφυγας ανέβηκε σε κολώνα της ΔΕΗ και απειλούσε να πέσει, φωνάζοντας για την ελευθερία του και ζητώντας να μην επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, ενώ περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπακλαντές συνεχίζουν την κατάληψη μέρους της εισόδου του hot spot, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία και φωνάζοντας κατά διαστήματα, συνθήματα για την απελευθέρωση τους. Ο επίδοξος αυτόχειρας μαζί με ομάδα μεταναστών, πραγματοποιούν για δεύτερη ημέρα απεργία πείνας και δίψας.