«Λουκέτο» βάζουν σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό.

Στην απεργία συμμετέχουν ακόμα οι δημοσιογράφοι οι επιστημονικοί σύλλογοι (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) αλλά και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

«Τα μέτρα-σφαγείο που προτείνει η κυβέρνηση και οι δανειστές δεν συνιστούν 'μεταρρύθμιση που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση' αλλά τμήμα των δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου που ψήφισε και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για την περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας», τονίζει η ΑΔΕΔΥ καλώντας στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος (11.00).

Η απεργία στα ΜΜΕ ξεκίνησε στις 6 το πρωί και αφορά δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ΕΡΤ, το ΑΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η ΕΣΗΕΑ έχει ως κεντρικό απεργιακό αίτημα την αυτονομία των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.

Η σημερινή απεργία «παγώνει» και το δημόσιο σύστημα υγείας, με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος να καλεί σε άμεση κλιμάκωση και πολύμορφες κινητοποιήσεις. Απεργιακό «παρών» δίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διαμηνύοντας ότι «η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα περάσει». Η προσυγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ θα γίνει στις 10.00 π.μ., έξω από το υπουργείο Υγείας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, ενώ χειρόφρενο θα τραβήξει και ο στόλος του ΕΚΑΒ. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει να αντιπαλεύει το «αντι-ασφαλιστικό» και το φορολογικό, από κοινού με τους άλλους επαγγελματικούς φορείς. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας τα επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.