current views are: 7

8 Απριλίου 2016
Δημοσίευση10:31

Ξεκίνησαν και πάλι οι επαναπροωθήσεις – Έφυγαν άλλοι 124 μετανάστες για Τουρκία

Πίσω στην Τουρκία εστάλησαν σήμερα συνολικά 124 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί, καθώς ξεκίνησε και πάλι η διαδικασία επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής, που είχε «παγώσει» για λίγες ημέρες.

Δημοσίευση 10:31’

Πίσω στην Τουρκία εστάλησαν σήμερα συνολικά 124 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί, καθώς ξεκίνησε και πάλι η διαδικασία επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής, που είχε «παγώσει» για λίγες ημέρες.

Πίσω στην Τουρκία εστάλησαν σήμερα  συνολικά 124  μετανάστες, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί, καθώς ξεκίνησε και πάλι η διαδικασία επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής, που είχε «παγώσει» για λίγες ημέρες.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής αναχώρησε για το Δικελί της Τουρκίας το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», μεταφέροντας στο σύνολο τους 79 άτομα.

Η δεύτερη αυτή φάση της δεύτερης επανεισδοχής (η πρώτη φάση περιλάμβανε τη μεταφορά το πρωί 45 Πακιστανών) ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ με το πλοίο «Τέρα Τζετ» το οποίο μετέφερε από την Κω 50 άτομα και 29 από τη Σάμο. Και οι 79 μετεπιβιβάσθηκαν συνοδεία Αστυνομικών της Frontex στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στο μεταξύ περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίζουν σήμερα για τέταρτη μέρα την κατάληψη μέρους της εισόδου του κέντρου. Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ αρνούνται να λάβουν τροφή και από χθες Πέμπτη και νερό, ζητώντας να μμην απελαθούν στην Τουρκία.

Το πρωί, οπότε και αναχώρησαν οι πρώτοι 45 μετανάστες, αλληλέγγυοι στη Μυτιλήνη προσπάθησαν να εμποδίσουν την επαναπροώθηση μεταναστών και έπεσαν στη θάλασσα θέλοντας να εμποδίσουν τον απόπλου του πλοίου “Λέσβος”. Οι τρεις αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη συνελήφθησαν, μετά την επέμβαση της αστυνομίας και του λιμενικού. Ένας από τους 45 επιστραφέντες, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός από τις τουρκικές αρχές για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο.

Συγκεκριμένα, από τους επιστραφέντες, 111 είναι από το Πακιστάν, 2 από το Μπαγκλαντές, 4 από το Ιράκ, 4 από την Ινδία, 1 από το Μαρόκο, 1 από την Αίγυπτο και 1 Παλαιστινιακής καταγωγής .

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στα hot spots των τριών νησιών, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 3146, στη Χίο 1766 και στη Σάμο 464.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα χοτ σποτ δίνονται χωρίς να υπολογισθούν οι εσωτερικές μετακινήσεις που υπήρξαν χθες το βράδυ και οι σημερινές επανεισδοχές στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει, κατόπιν επίσκεψης κλιμακίου της σε Λέσβο και Χίο, ότι πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται υπό άσχημες συνθήκες, εν μέσω της βιασύνης για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας

Η οργάνωση καταγγέλλει αυθαίρετη κράτηση αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, σοβαρά ελλείμματα ή ανεπάρκειες στις συνθήκες κράτησης των προσφύγων και μεταναστών και δυσλειτουργίες στις διαδικασίες ασύλου.

Πάντως, χαμηλά συνεχίζουν να κινούνται οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Όλη μέρα χθες και μέχρι σήμερα το πρωί πέρασαν στα νησιά 144 μόλις άτομα. Από το πρωί της Πέμπτης και έως σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 43 άτομα, στη Χίο 94 και στη Σάμο 12.


σχετικα αρθρα