Στην ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα, αλλά και στα ζητήματα των εξαγωγών και της έγκαιρης έκδοσης βίζας αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Commersant η κυβερνητική εκπρόσωπος 'Ολγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη: 

Η Ελλάδα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, στη βάση της φιλίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Σχέσεις, οι οποίες βασίζονται  στις πολιτισμικές και πολιτιστικές μας παραδόσεις και, βεβαίως, στις κοινές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Βεβαίως, οι κυρώσεις, δεν ήταν προς το συμφέρον καμίας από τις δύο χώρες. Ωστόσο ήμαστε μέλος της Ε.Ε, απ’ όπου απορρέουν σχετικές δεσμεύσεις. Έχουμε ανοίξει, όμως, έναν διάλογο, ο οποίος νομίζω ότι θα επιταθεί, προκειμένου να ξεπεράσουμε προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από τις κυρώσεις και τα αντίμετρα, ή να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος και εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. 

Σε σχέση με την έγκαιρη έκδοση βίζας υπογράμμισε ότι ''οι προξενικές αρχές μας στη Ρωσία, κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχυθούν και σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε όλα τα αιτήματα, τα οποία είναι πολλά. Συζητούνται πολλές εκδοχές, θα δούμε και πως θα πάει η ροή, και αντιστοίχως θα αντιδράσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η έγκαιρη έκδοση βίζας, και με την ενίσχυση του δυναμικού, αλλά βεβαίως και με επιτάχυνση των διαδικασιών. Επίσης, έχοντας συζητήσει και με την αρμόδια Υπουργό Τουρισμού,  η οποία κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για όλα αυτά, θα γίνει από το αρμόδιο υπουργείο συζήτηση με ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσφέρουν μειωμένες τιμές στους Ρώσους πολίτες''.

Η εκπρόσωπος Τύπου, επίσης, ανακοίνωσε ότι πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν κατά 20% μειωμένες τιμές στους Ρώσους τουρίστες, για τις αγορές τους, σε όλη την τουριστική περίοδο.  

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην σημασία της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα:

Πρόκειται για μια επίσκεψη που τη θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική. Βεβαίως οι επισκέψεις και του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν έμπρακτη απόδειξη ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή προσήλωση στην ενίσχυση και τη διεύρυνση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.   

Από την πλευρά της η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για την εξέταση άσυλου για τους πρόσφυγες τονίζοντας ότι ''Θέλουμε η εξέταση κάθε αιτήματος ασύλου να γίνεται γρήγορα, αποτελεσματικά και βεβαίως, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες που ισχύουν για τους πρόσφυγες. Αυτό το θεωρούμε καθοριστικό και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτή την διαδικασία. Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε και νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να  ενισχυθούν οι υπηρεσίες και να γίνει προσαρμογή της εθνικής μας νομοθεσίας με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, με στόχο να εξασφαλιστούν στο ακέραιο τα δικαιώματα των προσφύγων. Μένει να δούμε και από την πλευρά η Τουρκίας τις αντίστοιχες κινήσεις''.