Σε ένα ατελείωτο δράμα έχει εξελιχθεί το προσφυγικό στη χώρα μας και παρά τη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία να σημειωθεί ότι έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις ως προς το κατά πόσο είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο οι πνιγμοί προσφύγων και μεταναστών στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο δεν έχουν σταματήσει. Ακόμη ένα ναυάγιο σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Σάμου με τουλάχιστον πέντε νεκρούς πρόσφυγες ενώ στους προσφυγικούς καταυλισμούς η υπομονή σε πολλές περιπτώσεις εξαντλείται και τα φαινόμενα έντασης μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και οι Αρχές επιδίδονται σε μια προσπάθεια να πείσουν τους χιλιάδες ξεριζωμένους που έχουν βρει καταφύγιο σε Πειραιά και Ειδομένη να μετακινηθούν οικειοθελώς προς τα κέντρα φιλοξενίας, με ελάχιστους για την ώρα καρπούς.

Όπως έγινε γνωστό χθες το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ετοιμάσει ένα νέο ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο εκτός απροόπτου θα αρχίσει να διανέμεται από την ερχόμενη Δευτέρα, καλώντας τους να συνεργαστούν με τις Αρχές και να εγκαταλείψουν το λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη.

Το μήνυμα πάντως είναι σαφές ότι το λιμάνι θα αδειάσει σε λίγες ημέρες. Εδώ και καιρό άλλωστε το έχουν πει στελέχη της κυβέρνησης (σ.σ και εδώ στο Newpost ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης Γιώργος Κυρίτσης είχε δηλώσει ότι μέχρι τις 20 Απριλίου η κατάσταση στο λιμάνι θα έχει αποσυμφορηθεί  εντελώς).

Το ερώτημα είναι πως θα αδειάσει, όταν από το φυλλάδιο προκύπτει ότι οι Αρχές είναι αποφασισμένες να αδειάσει τις επόμενες ημέρες, αν και έχουν γίνει αρκετές δηλώσεις ότι δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει με τη χρήση βίας. Μέχρι τώρα πάντως οι προσπάθειες που έχουν γίνει δεν είχαν ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Χθες το απόγευμα και ενώ το πρωί είχε γίνει ακόμη μια προσπάθεια εκκένωσης από άνδρες του λιμενικού που με ντουντούκες ενημέρωναν τους πρόσφυγες για την κατάσταση στα σύνορα αλλά και τα δικαιώματά τους, η πλειοψηφία έμεινε αμετακίνητη, και μόλις δύο τουριστικά λεωφορεία με 114 ανθρώπους αναχώρησαν για τον Αγ. Ανδρέα Αττικής και το Κουτσόχερο Λάρισας.

Στο μεταξύ αποκλεισμένη παραμένει από χθες το απόγευμα η εθνική οδός Τρικάλων – Λάρισας, στο ύψος του 17ου χλμ, από εκατοντάδες σύρους πρόσφυγες οι οποίοι εγκατέλειψαν την ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, (συνολικά φιλοξενούνται 1.350 πρόσφυγες και μετανάστες), διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, αλλά και συμβίωσης με τους αφγανούς μετανάστες με τους οποίους δημιουργείται συχνά ένταση.

Συνολικά στη χώρα, σήμερα το πρωί,  σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή παραμένουν εγκλωβισμένοι 52.953 άνθρωποι. Εξ αυτών 6.750 πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, άλλοι 14.398 φιλοξενούνται στην Αττική.

Σε 4.550 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια ώρα φασιστοειδή κάνουν ξανά την εμφάνισή τους  και διοργανώνουν πορείες κατά των προσφύγων, όπως χθες στον Πειραιά, όπου σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με αντιφασίστες και αλληλέγγους στους μετανάστες.