Έκρυθμη, αν και πιο ήρεμη από χθες εμφανίζεται σήμερα η κατάσταση στην Ειδομένη, μετά από τα χθεσινά επεισόδια που προκάλεσαν τον τραυματισμό 15 αστυνομικών και δεκάδων προσφύγων και παιδιών από σφαίρες καουτσούκ.

Η περιοχή δυναμιτίστηκε χθες από το πρωί, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν προς τα σύνορα, με αποτέλεσμα την επέμβαση αστυνομικών από τα Σκόπια και την δημιουργία επεισοδίων.

 Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, αστυνομικών και προσφύγων, αλλά και παιδιών. 

Πολλοί από τους πρόσφυγες, δε, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. 

Την κατάσταση περιγράφει με μελανά χρώματα ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος ζητά άμεση επέμβαση της αστυνομίας για να ''καθαρίσει'' η περιοχή από τους αλληλέγγυους.

Όπως τόνισε:

Η τοπική κοινωνία έχει χάσει την μπάλα. Από ανθρωπιά και αλληλεγγύη, η στάση μας έχει μετατραπεί σε αγανάκτηση. Χρειάζεται να επέμβει η ελληνική αστυνομία. 

Ο ίδιος προσθέτει στο newpost ότι ''στην περιοχή πλέον κάνουν... κουμάντο οι ΜΚΟ και η 'Υπατη Αρμοστεία'', συμπληρώνοντας ότι οι αλληλέγγυοι είναι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα, προκαλώντας την αναστάτωση σε μια κοινωνία που είναι, ήδη, καζάνι που βράζει. 

Ο δήμαρχος τονίζει ότι οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, έχουν, δε, συστήσει ειδικές επιτροπές δράσης, προετοιμάζοντας δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν εκκενωθεί άμεσα η περιοχή.

Οι προκλήσεις των σκοπιανών αστυνομικών - Δεκάδες τραυματίες 

Όλα ξεκίνησαν όταν χθες Κυριακή μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα.

Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημείο το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Τουλάχιστον τρία παιδιά κάτω των 10 ετών τραυματίστηκαν στο κεφάλι από σφαίρες καουτσούκ στην Ειδομένη, κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων ανάμεσα σε πρόσφυγες και δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν αρκετά άτομα, ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της χρήσης χημικών.

Σημειώνεται ότι από τα επεισόδια τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 15 αστυνομικοί της ΠΓΔΜ. Οι πέντε από τους τραυματίες αστυνομικούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης Γευγελή, ενώ οι υπόλοιποι δέκα φέρουν ελαφρά τραύματα από πέτρες και άλλα αντικείμενα. 

Κυρίτσης: Αψυχολόγητη βία στην Ειδομένη - Θέλει ψυχραιμία από όλους

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση ''η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση πρώτα απ' όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι' αυτό έγιναν ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνει. Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ' όλους. Υπήρξε αψυχολόγητη βία στην Ειδομένη''.

Πρόσθεσε δε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει αυτή η κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας.

''Αγώνας δρόμου'' για να εκκενωθεί το Πάσχα ο Πειραιάς- Άλλες 800 θέσεις στο Σκαραμαγκά

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα για να εκκενώσει το λιμάνι του Πειραιά, εν όψει των διακοπών του Πάσχα, από το οποίο μας χωρίζουν δύο εβδομάδες. 

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Κυρίτσης ενημέρωσε ότι είναι έτοιμες 800 θέσεις στο Σκαραμαγκά και αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά των προσφύγων από τον Πειραιά εκεί.

Έθεσε μάλιστα ως απώτερο χρονικό όριο για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των προσφύγων από τον Πειραιά, τις ημέρες του Πάσχα.