current views are: 6

11 Απριλίου 2016
Δημοσίευση10:07

Liberation για προσφυγικό: Η κυβέρνηση απούσα, η ακροδεξιά βγαίνει πάλι μπροστά

Στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αναφέρεται μεταξύ άλλων η Liberation, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με το προσφυγικό.

Δημοσίευση 10:07’

Στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αναφέρεται μεταξύ άλλων η Liberation, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με το προσφυγικό.

Στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αναφέρεται μεταξύ άλλων η Liberation, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με το προσφυγικό.

«Από την περασμένη Δευτέρα, η Χίος υφίσταται ακόμη περισσότερο τις συνέπειες του κλεισίματος των ευρωπαϊκών συνόρων, γιατί ξεκίνησαν οι υποχρεωτικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία, αλλά και γιατί η άκρα δεξιά μπαίνει στο παιχνίδι», γράφει η εφημερίδα.

«Οπως και άλλα ελληνικά νησιά, έτσι και η Χίος είδε να καταφθάνουν πάνω από 1.000 μετανάστες καθημερινά μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016. Αλλά η βραδύτητα του συστήματος μεγεθύνει το πρόβλημα: στη Χίο, από τις 20 Μαρτίου, όταν άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας, μόνο ένας υπεύθυνος για το πολιτικό άσυλο ήταν εκεί για να καταγράψει τις πρώτες 833 αιτήσεις ασύλου. Ως την περασμένη Κυριακή είχε εξετάσει μόνο 10 αιτήματα και είχε απορρίψει τα 9», σημειώνεται. 

Σύμφωνα με τη Liberation, «το σύστημα είναι στοιχειώδες, θολό και αμφισβητείται. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αμφισβήτησε την επαναπροώθηση 66 ατόμων από τη Χίο στην Τουρκία: οι 13 από αυτούς είχαν ήδη καταθέσει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν είχε εξεταστεί. Πού βρίσκονται τώρα αυτά τα άτομα; Θα γυρίσουν στην Ελλάδα; Κανείς δεν το ξέρει, ενώ κι άλλα άτομα αναχωρούν για την Τουρκία με τον ίδιο τρόπο: σε μια εβδομάδα, 325 μετανάστες αναχώρησαν για την Τουρκία, εκ των οποίων οι 116 από τη Χίο».

«Είναι σκέτο σόου! Ενώ στέλνονται πίσω αυτοί οι δυστυχισμένοι, στη Χίο φθάνουν καθημερινά οι διπλοί. Η συμφωνία με την Τουρκία είναι απάτη, η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει τη διακίνηση γιατί παίζονται πολλά χρήματα. Είναι μία μπίζνες που αριθμεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για τους Τούρκους διακινητές», δηλώνει στην εφημερίδα ο Νίκος Κατσαράκης, διευθυντής σύνταξης του “Πολίτη” της Χίου.

Ο ίδιος, σημειώνει το δημοσίευμα, βρισκόταν στο λιμάνι όταν ακροδεξιοί έδιωξαν τους μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. «Η Ελλάδα θυσιάστηκε δύο φορές: μια το 2015 για να σώσει το ευρώ και φέτος στον βωμό της μεταναστευτικής κρίσης. Αποτέλεσμα είναι ότι η απόγνωση δημιουργεί ένα είδος πανικού», προσθέτει ο δημοσιογράφος.

Όπως επισημαίνεται:

Ωστόσο στη Χίο οι κάτοικοι, όπως και αλλού, φάνηκαν αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες. Ενώ το κράτος και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρέμειναν επιδεικτικά απόντες σε όλη τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, οι ντόπιοι άνθρωποι βοήθησαν, έθρεψαν και έντυσαν τους ναυαγούς. Χωρίς να υπολογίσουν τα προβλήματα. Αλλά ο εγκλεισμός των προσφύγων αλλάζει τα δεδομένα και η νεοναζί ακροδεξιά, η οποία παρέμενε σιωπηλή ως σήμερα, τώρα βγαίνει πάλι μπροστά. Το ΒΙΑΛ από κέντρο υποδοχής έγινε ξαφνικά φυλακή και τόπος ταραχών μεταξύ Αφγανών και Σύρων, οι οποίοι έφτασαν στα όριά τους σε ένα μέρος που είναι φτιαγμένο για 1.100 άτομα και στο οποίο διαμένουν 1.700. Ηδη την περασμένη εβδομάδα 300 πρόσφυγες παραβίασαν την είσοδο και πήγαν να εγκατασταθούν στο λιμάνι. Επεσαν πολλά χημικά και μολότοφ πριν η αστυνομία μπορέσει να πείσει τις οικογένειες να μαζέψουν τα πράγματά τους και να γυρίσουν πίσω, στις 2 η ώρα το πρωί. Κάποια παιδιά είχαν χάσει τους γονείς τους μέσα στο χάος. Ολοι βρέθηκαν σε δύο κέντρα της πόλης, τα οποία είναι εντελώς πρόχειρα.


σχετικα αρθρα