ΕΛΛΑΔΑ

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Δημοσίευση 11 Απριλίου 2016, 15:55 / Ανανεώθηκε 11 Απριλίου 2016, 18:23
Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα τουρκικά αεροσκάφη, εν μέσω  των περιπολιών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που έχουν οδηγήσει χιλιάδες σε πνιγμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, δύο F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως στις 13:26 μ.μ., πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες στα 9.000 πόδια και ένα λεπτό αργότερα εξήλθαν του FIR Αθηνών, πετώντας μεταξύ πάλι Λέσβου-Χίου. Ο τουρκικός σχηματισμός αναγνωρίσθηκε από ελληνικά μαχητικά.

Την πτήση των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τις Οινούσσες είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει η ολλανδική φρεγάτα «Van Amstel» που δρα ανατολικά της Χίου ενώ η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» και η τουρκική «Gokova» δρούν κινούνται ανατολικά της Λέσβου.

Λίγη ώρα αργότερα, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και δεύτερη πτήση πάνω από ελληνικά νηισά και συγκεκριμένα μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-4 και ένα τουρκικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-135, εισήλθαν στις 14:59 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου στα 22.000 πόδια.

Ο τουρκικός σχηματισμός που δεν κατέθεσε σχέδια πτήσεως εξήλθε του FIR Αθηνών στις 15:01 βορείως της Λέσβου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά