Ρεπορτάζ: Γεωργία Σάκκουλα - Μιχάλης Τεζάρης

Οι πρώτοι καρποί της επιχείρησης πειθούς προς τους 4.600 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν βρει καταφύγιο στο λιμάνι του Πειραιά, άρχισαν να φαίνονται σήμερα, καθώς περισσότεροι από 500 πείστηκαν να μετακινηθούν προς το νέο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.  

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια αναστροφή του κλίματος, που μέχρι τώρα τους κρατούσε αμετακίνητους στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, καθώς όλο και περισσότεροι δείχνουν να κατανοούν ότι αν δεν μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο καταγραφής και φιλοξενίας δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου.

Μετά και και τα βίαια επεισόδια στην Ειδομένη,  φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται ότι η μόνη λύση είναι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές, ενώ την ίδια ώρα φοβούνται από το ότι, όσοι απελάθηκαν στην Τουρκία οδηγήθηκαν σε φυλακές, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. Και πέρα από τα μηνύματα των ελληνικών Αρχών σήμερα ήρθε και άλλο ένα μήνυμα από τη Γερμανία για τα κλειστά σύνορα που εξανεμίζει τις ελπίδες όσων επιθυμούν να συνεχίσουν προς Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφες του Newpost από τον Πειραιά ολοένα και περισσότεροι μαζεύουν τις αποσκευές τους και περιμένουν τα επόμενα λεωφορεία για τη μεταφορά τους στον Σκαραμαγκά. Η προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού που έχει ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι έχει στόχο εντός της ημέρας να μεταφερθούν εκεί περί τους 800 μετανάστες και πρόσφυγες.

Η διαδικασία της μεταφοράς τους προς τις δομές γίνεται βέβαια σταδιακά αφού, όπως παραδέχθηκε και ο υπ. Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο, δεν υπάρχουν έτοιμες δομές. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας «ο Πειραιάς είναι μια προσωρινή λύση ανάσχεσης μέχρι να ετοιμαστούν οι χώροι». Πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν θα γίνει δομή προσφύγων». Όπως εξήγησε την τελευταία εβδομάδα οι ροές έχουν μειωθεί, σε αντίθεση με τους περασμένους μήνες που έρχονταν συνεχώς νέοι πρόσφυγες.  «Η κινητικότητα περιορίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Φεύγουν συνεχώς πρόσφυγες. Ήδη από σήμερα μεταφέρονται εκατοντάδες άνθρωποι για τους νέους χώρους σε Σκαραμαγκά και Οινόφυτα», εξήγησε ο υπουργός.  

Μιλώντας εξάλλου χθες στο Newpost  ανέφερε και πάλι ότι οι δομές δεν είναι καθόλα έτοιμες. «Διαβεβαιώνω ότι κάθε κέντρο που θα είναι επαρκές και θα ετοιμάζεται, θα μπορεί να έχει μια καλή υποδοχή των προσφύγων» είπε ο υπουργός.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο άρχισε εξάλλου να διανέμεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες το νέο ενημερωτικό φυλλάδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, με το οποίο τους καλούν να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές και να δεχθούν να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας, καθιστώντας σαφές ότι μόνο εκεί θα γίνονται αιτήσεις για άσυλο, ότι τα σύνορα δεν προβλέπεται να ανοίξουν και ότι δεν γίνεται να παραμείνουν άλλο εκεί.

Στόχος είναι η διαδικασία να προχωρήσει ομαλά τις επόμενες ημέρες και το λιμάνι να έχει αδειάσει σε κάθε περίπτωση πριν από την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα,  καθώς η κυβέρνηση έχει μεν διαμηνύσει –και μέσω του φυλλαδίου στους πρόσφυγες- ότι δεν γίνεται να μείνουν άλλο εκεί και από την άλλη έχει δώσει διαβεβαιώσεις πως δεν θα προχωρήσει στη χρήση βίας.

«Δεν μπορείς να κάνεις βίαιη εκκένωση με τόσες χιλιάδες γυναικόπαιδα στο λιμάνι. Θα ήταν τρέλα! Ούτε η Αστυνομία ούτε το Λιμενικό ούτε κανένας επιχειρησιακώς υπεύθυνος εισηγείται κάτι τέτοιο» υπογράμμισε στο Newpost ο κ. Δρίτσας, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν οι πρόσφυγες στον Πειραιά. «Τους τονίζουμε ότι πρέπει να φύγουν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει μόνιμη δομή στο λιμάνι», επισήμανε.