Βαρέθηκαν να περιμένουν τα πούλμαν της κυβέρνησης για τη μεταφορά τους στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά και αποφάσισαν να μπουν μόνοι τους σε ταξί, να πληρώσουν και να μεταβούν από τον Πειραιά στις οργανωμένες δομές.

Το πρόβλημα τόσο καιρό ήταν ότι οι πρόσφυγες αρνούνταν να εγκαταλείψουν τον πρόχειρο καταυλισμό του λιμανιού και σήμερα που αντιστράφηκε το κλίμα, δεν είχαν μέσο να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας που έχει ετοιμαστεί γι'αυτούς! Στις 9 το βράδυ έφτασε στο λιμάνι το τελευταίο λεωφορείο της ΕΘΕΛ για να μεταφέρει τους τελευταίους πρόσφυγες, καθώς καλύφθηκαν ήδη οι 800 θέσεις φιλοξενίας που διαθέτει ο Σκαραμαγκάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω κέντρο θα είναι σε θέση να υποδεχθεί νέους πρόσφυγες σε 3-4 ημέρες, οπότε και θα δοθούν σε λειτουργία κι άλλοι οικίσκοι.

Στην ουρά για ταξί περίμεναν αρκετοί πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, αφού όπως πως φαίνεται δεν επαρκούν τα λεωφορεία που έχουν επιστρατευτεί για τη μεταφορά τους.

Όπως φαίνεται και στις αποκλειστικές φωτογραφίες του Newpost οικογένειες περιμένουν με τις αποσκευές τους να πάρουν ένα ταξί για να φύγουν, καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν αρχίσει και αποχωρούν κατά εκατοντάδες, πολλοί απ' αυτούς υπό τον φόβο για την ασφάλειά τους λόγω των σχεδόν καθημερινών επεισοδίων που σημειώνονται στον άτυπο καταυλισμό.

Συγκεκριμένα αποχώρησαν σήμερα συνολικά 700 πρόσφυγες, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης του λιμανιού που φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς για πρώτη φορά.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια αναστροφή του κλίματος στο λιμάνι του Πειραιά, που μέχρι τώρα τους κρατούσε αμετακίνητους στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, καθώς όλο και περισσότεροι δείχνουν να κατανοούν ότι αν δεν μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο καταγραφής και φιλοξενίας δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου.

Μετά και και τα βίαια επεισόδια στην Ειδομένη,  φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται ότι η μόνη λύση είναι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές, ενώ την ίδια ώρα φοβούνται από το ότι, όσοι απελάθηκαν στην Τουρκία οδηγήθηκαν σε φυλακές, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. Και πέρα από τα μηνύματα των ελληνικών Αρχών σήμερα ήρθε και άλλο ένα μήνυμα από τη Γερμανία για τα κλειστά σύνορα που εξανεμίζει τις ελπίδες όσων επιθυμούν να συνεχίσουν προς Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Η διαδικασία της μεταφοράς τους προς τις δομές γίνεται βέβαια σταδιακά αφού, όπως παραδέχθηκε και ο υπ. Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο, δεν υπάρχουν έτοιμες δομές. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας «ο Πειραιάς είναι μια προσωρινή λύση ανάσχεσης μέχρι να ετοιμαστούν οι χώροι». Πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν θα γίνει δομή προσφύγων». Όπως εξήγησε την τελευταία εβδομάδα οι ροές έχουν μειωθεί, σε αντίθεση με τους περασμένους μήνες που έρχονταν συνεχώς νέοι πρόσφυγες.  «Η κινητικότητα περιορίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Φεύγουν συνεχώς πρόσφυγες. Ήδη από σήμερα μεταφέρονται εκατοντάδες άνθρωποι για τους νέους χώρους σε Σκαραμαγκά και Οινόφυτα», εξήγησε ο υπουργός.  

Μιλώντας εξάλλου χθες στο Newpost  ανέφερε και πάλι ότι οι δομές δεν είναι καθόλα έτοιμες. «Διαβεβαιώνω ότι κάθε κέντρο που θα είναι επαρκές και θα ετοιμάζεται, θα μπορεί να έχει μια καλή υποδοχή των προσφύγων» είπε ο υπουργός.

Στόχος είναι η διαδικασία να προχωρήσει ομαλά τις επόμενες ημέρες και το λιμάνι να έχει αδειάσει σε κάθε περίπτωση πριν από την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα,  καθώς η κυβέρνηση έχει μεν διαμηνύσει –και μέσω του φυλλαδίου στους πρόσφυγες- ότι δεν γίνεται να μείνουν άλλο εκεί και από την άλλη έχει δώσει διαβεβαιώσεις πως δεν θα προχωρήσει στη χρήση βίας.