Κατάληψη των γραφείων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιούν μέλη της ΛΑΕ. Στην πρόσοψη του κτιρίου έχει αναρτηθεί μεγάλο πανό με σύνθημα:

«Όποιος κόβει συντάξεις, κόβει ανθρώπινες ζωές»

Έξω από το κτήριο του ΕΤΕΑ, βρίσκονται ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και μέλη της Π.Γ. του κόμματος, που διαμαρτύρονται για το επικείμενο κλείσιμο της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το «κουαρτέρο», με τις οποίες –όπως καταγγέλλουν - «προκαλούνται νέες δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, τα εφάπαξ, τα μερίσματα και στο ΕΚΑΣ, και κυρίως στις επικουρικές συντάξεις, οδηγώντας σε περαιτέρω φτωχοποίηση τη συντριπτική πλειονότητων των συνταξιούχων».

Στη διάρκεια της κατάληψης, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης, έκανε την εξής δήλωση:

«Διαμαρτυρηθήκαμε σήμερα, με αίτημα να στηριχθούν οι συντάξεις. Οι υπάλληλοι του κουαρτέτου παίζουν την κυβέρνηση όπως η γάτα το ποντίκι.

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων επιτείνει την ομηρία μιας κυβέρνησης, η οποία δε διαθέτει καμιά εναλλακτική λύση, πέραν της άνευ όρων παράδοσης. Προειδοποιούμε τους κυβερνώντες να μην αγγίξουν τις συντάξεις. Νέα περικοπή συντάξεων θα είναι θάνατος για τα νοικοκυριά και την ελληνική κοινωνία. Όσοι κόψουν συντάξεις, θα φύγουν νύχτα από τη χώρα. Θα τους κυνηγήσει ο Ελληνικός λαός και δε θα έχουν που να κρυφτούν».

Τα μέλη της ΛΑΕ μοίραζαν στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους του ΕΤΕΑ την παρακάτω ανακοίνωση:

«ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΚΟΥΡΙΚΏΝ - ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ!

Προχωρήσαμε σήμερα 12/4 σε κατάληψη του κτιρίου της Διοίκησης του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποχωρώντας συνεχώς στις θρασύτατες απαιτήσεις των Δανειστών (ΕΕ – ΔΝΤ), προωθεί μέτρα κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, όπως:

-Ακόμα μικρότερη εθνική σύνταξη, κυριολεκτικά πείνας και ουσιαστικά κατάργηση της κατώτερης σύνταξης.

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι 31/12/2019 για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

-Σφαγιαστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις 20-30% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου και μειώσεις με διάφορους τρόπους και στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

-Μειώσεις μέχρι 45% στις νέες αλλά και στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, τις εφάπαξ παροχές και τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου δημοσίων υπαλλήλων.

-Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη φορολογική εξόντωσή τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και την ανεργία.

-Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα «Υπερταμείο», με τρόπο που οδηγεί στην ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών, σε οργανωτικό χάος και πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των υπαλλήλων.

-Μετατροπή του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό – ατομικό.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις ύψους 35-50% που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Τα αντιασφαλιστικά μέτρα δεν προωθούνται από κυβέρνηση και δανειστές, για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά, για να αφαιρέσουν από τα εισοδήματα των συνταξιούχων 1,8 δις ευρώ το 2016 και να τα δώσουν στους δανειστές για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.  

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων εξαπατούν βάναυσα τον λαό, όταν παίρνουν αποστάσεις από τα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά μέτρα, ενώ έχουν ψηφίσει και θέλουν να εφαρμοστεί το 3ο μνημόνιο.  

Η κυβερνητική πρόταση κατεδάφισης των συντάξεων θίγει όλα τα λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό, μόνο μια παλλαϊκή εξέγερση μπορεί να την αποτρέψει.

Να τους σταματήσουμε !

Καλούμε τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους, μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να συνενωθούν σ’ ένα ευρύτατο μέτωπο συντονισμένων και κλιμακούμενων εργατικών και λαϊκών αγώνων, που θα προκαλέσει παλλαϊκό ξεσηκωμό, που θα σαρώσει τα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια, την κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ που τα ψηφίζει, τα υπηρετεί και τα στηρίζει.»