Το σημείωμα στα αραβικά που υποκίνησε τα βίαια επεισόδια στην Ειδομένη φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Bild, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Αυτό το σημείωμα προκάλεσε το χάος στην Ειδομένη;».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στο χειρόγραφο ανώνυμο σημείωμα υπάρχουν οδηγίες για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη «για το τι πρέπει να κάνουν την Κυριακή το πρωί προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα στην ΠΓΔΜ». Όπως τονίζει η Bild, αυτό το φυλλάδιο ευθύνεται για το ξέσπασμα των ταραχών, καθώς «διανεμήθηκε στους πρόσφυγες προτρέποντάς τους να ξεσηκωθούν στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων».

«Η ώρα που θα διασχίσουμε τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ  είναι Κυριακή, 9 το πρωί» γράφει χαρακτηριστικά τυο σημείωμα «ξεσηκωμού», που φαίνεται ότι προέρχεται από τους ύποπτους «αλληλέγγους» που δρουν ανεξέλεγκτοι στην περιοχή. 

«Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και το αίμα των προσφύγων είναι οι εικόνες από τις  ταραχές συγκλόνισαν τον κόσμο» υπογραμμίζει η Bild, καταγράφοντας τα αποτελέσματα της διανομής του εν λόγω σημειώματος που πυροδότησε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών των Σκοπίων, οι οποίοι πέρασαν μέχρι και στο ελληνικό έδαφος.  Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «ακόμη και αθώες γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν από τις πλαστικές σφαίρες».