Αισιόδοξη για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η αποφόρτιση της Ειδομένης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι ο Πειραιάς.

Η κ. Φωτίου χαρακτήρισε, δε, θετικό γεγονός ότι αποχώρησε ήδη του 1/5 περίπου των προσφύγων από το λιμάνι.

Όπως επισήμανε, οι προσπάθειες για την εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά επικεντρώνονται στην ενημέρωση, μέσω των φυλλαδίων που διανέμονται, με στόχο να αντιληφθούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας είναι πολύ καλύτερες. «Όπως και στον Πειραιά, χρειαζόμαστε φυλλάδια σε κάθε τέντα, σκηνή-σκηνή και λεπτομερή ενημέρωση για το πού θα πάνε», τόνισε η κ. Φωτίου.

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στα 500 ανήλικα παιδιά σε πιστοποιημένους ξενώνες, που έχει ορίσει το κράτος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ενώ το 95% περίπου αυτών των παιδιών είναι αγόρια, ηλικίας 13 έως 18 ετών.

Επίσης, μερικές επιπλέον εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, τους οποίους δεν έχει τοποθετήσει μέχρι στιγμής το ΕΚΚΑ σε πιστοποιημένες δομές, βρίσκονται είτε σε ξεχωριστούς χώρους μέσα σε hot spots είτε σε αστυνομικά τμήματα, καθώς, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, ορισμένα απ’ αυτά τα παιδιά δραπετεύουν ελπίζοντας ότι θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους νωρίτερα.