current views are: 11

13 Απριλίου 2016
Δημοσίευση04:14

Μειώσεις για 260.000 συνταξιούχους, σώζονται οι συντάξεις μέχρι τα 1.400 ευρώ

Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και μέχρι τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Δημοσίευση 04:14’

Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και μέχρι τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και μέχρι τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, και  βέβαια να μην υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής σε κρίσιμα θέματα όπως είναι οι επικουρικές συντάξεις. 

Όπως έχει αναφέρει το Newpost, η αποδοχή από την πλευρά των δανειστών να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές “ξεκλείδωσε”  τη διαπραγμάτευση και λειτρουργεί σωτήρια για τις περισσότερες επικουρικές συντάξεις, όχι όμως και για το σύνολο των νέων συντάξεων. 

Οι νέες συντάξεις – ακόμα και με τα παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας – θα είναι μειωμένες σε σύγκριση τις καταβαλλόμενες, τουλάχιστον για όσους παραμείνουν στην αγορά εργασίας περισσότερο από τριάντα χρόνια και ανήκουν ταυτόχρονα στους υψηλόμισθους. 

Και αυτό γιατί ο συνδυασμός χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης και μειώσεων στις επικουρικές, τουλάχιστον από τα 300 ευρώ και πάνω, οδηγει αναπόφευκτα σε χαμηλότερες αθροιστικά συντάξιμες παροχές από 10% έως 20% στις συγκεκριμένες κατηγορίες. 

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι με το νέο Ασφαλιστικό διασφαλίζεται η αναδιανομή στο εσωτερικό του συστήματος και έτσι προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι αλλά και οι μεσαίοι, και κυρίως τα εισοδήματα μέχρι τα 1.300 ή 1.400 ευρώ. 

Πάντως η χθεσινή αναφορά του υπουργού Εργασίας για διασφάλιση του 90% του εισοδήματος των συνταξιούχων, πρακτικά σημαίνει ότι 260.000 συνταξιούχοι θα έχουν μείωση των αποδοχών τους, κυρίως λόγων των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις. 

“Κλειδί”, όπως αναφέραμε για την διατήρηση των συντάξεων σε αυτά τα επίπεδα είναι η αύξηση των εισφορών που φαίνεται να αποδέχονται τελικά οι δανειστές, μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις των τελευταίων ημερών και σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι διάρκειας έξι ετών, δίνοντας αναμφίβολα σοβαρή χρηματοδοτική ανάσα στο σύστημα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας με το νέο Ασφαλιστικό:

* Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018.

* Η Εθνική Σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ

*Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές που θα αφορά στο 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων, χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών.

“Το μίγμα είναι υπό συζήτηση”, ανέφερε ο Γ.Κατρούγκαλος και σύμφωνα με πληροφορίες  ο βηματισμός στην αύξηση των εισφορών θα είναι 1% για τα πρώτα τρία χρόνια και 0,5% για τα επόμενα τρία, δηλαδή μεσοσταθμικά για την επόμενη εξαετία θα είναι 0,75%


σχετικα αρθρα