Την απόφαση να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ήπειρο έλαβαν τα στελέχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας, μάλιστα, την ανάγκη για μετεγκατάστασή τους από τους χώρους στο Κατσικά.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι, για τον λόγο αυτό, η Σύγκλητος συγκρότησε Επιτροπές με αντικείμενο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας τους, την ανάδειξη θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των παιδιών και με τις πολιτιστικές δράσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι οι εγκαταστάσεις στον Κατσικά Ιωαννίνων, δεν ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ούτε προσφέρονται για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων και ζητά την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο ομόφωνο ψήφισμα της αναφέρει, επίσης, πως συζήτησε εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας.

Καταδικάζει, επίσης, όλους όσοι προκαλούν πολέμους, διαλύοντας χώρες και κοινωνίες, και δημιουργούν κύματα προσφυγιάς και δυστυχίας στους λαούς της περιοχής, ενώ εκφράζει τη διαφωνία της για το κλείσιμο των συνόρων των Ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που αντίκειται στον πολιτισμό και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Ευρώπης και καταπατά δικαιώματα των προσφύγων, όπως αυτά καταγράφονται στη Σύμβαση της Γενεύης.

 Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλεί όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να συμμετάσχουν στις Επιτροπές που συγκρότησε η Σύγκλητος, ώστε η κοινή προσπάθεια για την ανακούφιση των προσφυγικών οικογενειών να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.