current views are: 7

13 Απριλίου 2016
Δημοσίευση09:22

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Με τους πρόσφυγες στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο θα γευματίσουν το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 09:22’
Πάππας

Με τους πρόσφυγες στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο θα γευματίσουν το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με τους πρόσφυγες στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο θα γευματίσουν το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι προετοιμασίες για την υποδοχή και φιλοξενία των θρησκευτικών ηγετών το Σάββατο στη Λέσβο είναι πυρετώδεις.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερωνύμος θα μεταβεί στην Λέσβο την Παρασκευή το πρωί του. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και μετά από συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο, ο Αθηνών θα κινηθεί προς την Καλλονή. Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπα Στρατή» ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπα Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου. Από την Καλλονή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κινηθεί στην Αγιάσο όπου στο ναό της Παναγίας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. Όλοι μαζί, θα κινηθούν στο hot spot της Μόριας.  Μέσα από το χοτ σποτ θα συνυπογράψουν μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο hot spot, θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στο λιμάνι, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα, στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Εν τω μεταξύ στις 8 περίπου το βράδυ της Παρασκευής προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. Αργά το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη.

Περίπου στις 10.15 το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που εν τω μεταξύ θα έχει αφιχθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Όλοι μαζί, και με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο hotspot της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέσα από το hotspot θα συνυπογράψουν διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο hotspot, θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα, στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου) ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου: Μας πλημμυρίζει χαρά η επίσκεψη 

Με ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Νικόλαος Αποστολικός, Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου και Σάμου), αναφέρεται στην επίσκεψη του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στο νησί της Λέσβου».

   Όπως σημειώνεται «η απόφαση αυτή των τριών αξίων Ιεραρχών και ο σκοπός για τον οποίο πραγματοποιείται το ταξίδι τους, μας πλημμυρίζει από χαρά. Βλέπουμε σ’ αυτό την ευαισθητοποίηση του χριστιανικού κόσμου για το μαρτύριο τόσων και τόσων αδελφών μας, ανεξαρτήτου φυλής, γλώσσας και θρησκείας. Οι συνάνθρωποί μας αυτοί αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, για να προστατεύσουν τη ζωή τους και να βρουν μία χώρα της Ευρώπης, όπου θα τους δοθεί έμπρακτα η δυνατότητα να καταλάβουν ότι ο Χριστιανισμός δεν έχει καμία σχέση με το μίσος, τον πόλεμο και την εκδίκηση. Η απάντηση του Χριστιανισμού, ακόμη και στους διωγμούς εναντίον του, είναι η αγάπη».

   Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμα πως «η Εκκλησία του Χριστού, παρά τα όποια εσωτερικά προβλήματα και αδυναμίες της, ιδιαιτέρως στην ενότητά της, διαθέτει και σήμερα Αγίους Ποιμένες, οι οποίοι δε διστάζουν να κάνουν την υπέρβαση των διαφορών τους, και μαζί, όχι μόνο στον άμβωνα, αλλά και στον τόπο της δυστυχίας, να δώσουν κοινή μαρτυρία της πίστης τους στον Θεό που είναι Αγάπη. Στο πρόσωπο όλων αυτών των δυστυχισμένων αδελφών ξέρουν να διακρίνουν το πληγωμένο πρόσωπο του Χριστού. Δεν αρκούν τα κηρύγματα από τους άμβωνες των ναών μας, και βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα βλαβερά και επικίνδυνα εκείνα κηρύγματα και οι μύδροι εναντίον όσων επιθυμούν και εργάζονται για την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού. Όλα αυτά είναι ξένα προς το Ευαγγέλιο, και οι τρεις επίσημοι Ταξιδιώτες προς τη Λέσβο το γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό και με το σύνθημα «η αγάπη του Κυρίου συνέχει ημάς», θα έλθουν σε έναν από τους τόπους του πόνου και της προσφυγιάς, για να παρηγορήσουν, να εμψυχώσουν, να σκουπίσουν ένα δάκρυ στα μικρά παιδιά, στις πονεμένες μητέρες, στους αδύναμους πατέρες, να δώσουν ελπίδα στους χωρίς όνειρα νέους και νέες. Έρχονται για να πουν στους κυβερνώντες τα έθνη, να αποφασίσουν επιτέλους να σταματήσουν την εμπορία και τη χρήση των όπλων, που είναι η αιτία όλης αυτής της δυστυχίας.».

   Η ανακοίνωση καταλήγει: «Το επικείμενο ταξίδι των τριών Προκαθημένων αποτελεί παράδειγμα μίμησης για κάθε ποιμένα της Εκκλησίας και είναι η σημερινή φωνή της έστω και μη πλήρως ενωμένης Εκκλησίας του Χριστού. Η προσευχή μας συνοδεύει τα βήματά σας, Αγιώτατοι Πατέρες, και η μικρή και ταπεινή Καθολική Επισκοπή Χίου (Λέσβου-Σάμου) και ιδιαιτέρως η Καθολική Εκκλησία της Λέσβου σάς εύχεται το «καλώς να έλθετε». Η παρουσία σας, η αγάπη σας, η ευαισθησία της καρδιάς σας δε θα εμψυχώνει μόνο τους δυστυχισμένους αδελφούς μας πρόσφυγες, αλλά και όλους τους κατοίκους του νησιού αυτού, καθώς και των άλλων ακριτικών νησιών μας. Είναι οι άνθρωποι που απέδειξαν ότι ξέρουν να συμμερίζονται τον πόνο του άλλου, να προσφέρουν αγάπη, να δείχνουν αλληλεγγύη, να σώζουν ανθρώπους ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους.