Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες γίνεται αισθητή η παρουσία της Αστυνομίας στην Ειδομένη, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί κατά μήκος του φράχτη, μετά τη νέα ένταση που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης. Η ένταση αυτή τη στιγμή συνεχίζεται, καθώς ομάδες προσφύγων και μεταναστών φωνάζουν συνθήματα και πετούν πέτρες για το άνοιγμα των συνόρων. 

Δύο διμοιρίες έχουν παραταχθεί μπροστά από τον φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, προκειμένου να αποτρέψουν νέα επεισόδια και να προστατεύσουν τους μετανάστες από τραυματισμούς από τις σκοπιανές δυνάμεις. Επιπλέον, περί τα εκατό άτομα βρίσκονται διασκορπισμένα στα χωράφια, δίπλα στην περίφραξη.

Νωρίτερα, νέα επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη μαζική μετακίνηση μεταναστών προς το φράχτη, οι Σκοπιανοί προχώρησαν σε ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και η ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή είναι αποπνικτική με αποτέλεσμα να υπάρξουν λιποθυμίες. 

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις σφοδρές συγκρούσεις της περασμένης Κυριακής, οι σκοπιανές αρχές επέκριναν την Ελλάδα για παντελή απουσία από την περιοχή, ενώ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Ιβάνοφ, είπε ότι οι αστυνομικοί των Σκοπίων έκαναν στην Ειδομένη τη δουλεία που έπρεπε να έχει κάνει η Ελλάδα. Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διαβήματα διαμαρτυρίας εναντίον της γείτονος, με τον ίδιο τον έλληνα Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει "ντροπή" για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, τα επεισόδια της Κυριακής εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, μετά από πολύμηνη και ανεξέλεγκτη δράση, άρχισαν οι προσαγωγές ατόμων που φέρονται να υποκινούσαν επεισόδια, μέσω ύποπτων ΜΚΟ. Χθες έγιναν 15 προσαγωγές και 1 σύλληψη.