Δύο ρομποτάκια, που κατασκεύασαν σχολικές ομάδες του Αμύνταιου Φλώρινας, περιμένουν να εκτελέσουν με επιτυχία τα σενάρια της αποστολής τους, με στόχο να προκριθούν στον παγκόσμιο τελικό διαγωνισμό που θα γίνει στο Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Νοέμβριο. Το ρομποτάκι της ανακύκλωσης και το ρομποτάκι του λαβύρινθου, δημιούργησαν μαθητές της Β’ τάξης του ΕΠΑΛ και της Δ’ τάξης του 2ου δημοτικού Αμύνταιου, αντίστοιχα. Οι δύο σχολικές ομάδες θα διαγωνιστούν ανάμεσα σε περίπου 50 άλλες, στο πλαίσιο των πανελλήνιων αγώνων εκπαιδευτικής ρομποτικής, που θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου στην Αθήνα. Ο νικητής της κάθε βαθμίδας (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) θα συμμετάσχει στους τελικούς παγκόσμιους αγώνες ρομποτικής του Αμπου Ντάμπι, διεκδικώντας μία παγκόσμια θέση.

Τα δύο ρομποτάκια θα πρέπει να εκτελέσουν το σενάριο της αποστολής τους, στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Η κατασκευή του Λυκείου θα λειτουργήσει σε περιβάλλον ενός εργοστασίου ανακύκλωσης, όπου το ρομποτάκι θα πρέπει να καταφέρει να τοποθετήσει τουβλάκια δύο διαφορετικών μεγεθών και τριών διαφορετικών χρωμάτων, στη σωστή θέση. Η κατασκευή του δημοτικού θα τοποθετηθεί μέσα σε έναν λαβύρινθο, από τον οποίο θα πρέπει να βρει την έξοδο και, παράλληλα, στην πορεία του να συλλέξει τρία μικρά μπαλάκια του γκολφ.

Οι μαθητές εργάστηκαν από τον Ιανουάριο στα συγκεκριμένα σχέδια, με την βοήθεια και καθοδήγηση των καθηγητών Ηλεκτρολογίας του ΕΠΑΛ, Κωνσταντίνο Παπαγιάννη και Παύλο Ηλιάδη. Οι κατασκευές αποτελούνται από τα γνωστά τουβλάκια της lego, από τον κεντρικό επεξεργαστή, τέσσερις αισθητήρες και τρεις κινητήρες, τα οποία είναι κοινά για όλους τους διαγωνιζόμενους, ωστόσο, τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν.

 «Με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων, οι μαθητές προμηθεύτηκαν τα υλικά και εργάστηκαν κατά κύριο λόγο εκτός σχολικού προγράμματος, για την κατασκευή και τον προγραμματισμό του λογισμικού, προκειμένου το ρομποτάκι να εκτελέσει τις εντολές τους και να φέρει σε πέρας την αποστολή του» ανέφερε ο κ.Παπαγιάννης.