Μεγάλη κόντρα έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τους συνδικαλιστικούς εκπαιδευτικούς φορείς για τον νέο τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών, ο οποίος παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην παρουσίαση του νέου τρόπου πρόσληψης, ο υπουργός είχε αναφέρει ότι η καινούρια διάταξη λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία δίνεται προτεραιότητα στα αξιοκρατικά κριτήρια και στην επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ

 Ειδικότερα, όπως ανέφερε η προτεινόμενη διάταξη, τη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών αναλαμβάνει το ΑΣΕΠ, με βασικά κριτήρια πρόσληψης, πρώτον, την επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δεύτερον, την προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού, τρίτον τα ακαδημαϊκά προσόντα και στη συνέχεια, τα κοινωνικά κριτήρια. 

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικοί φορείς της εκπαίδευσης μιλούν για μια διάταξη άδικη, που τους βρίσκει ''κάθετα αντίθετους'' καθώς εκτοπίζει από την εκπαιδευτική διαδικασία συναδέλφους που έχουν αποδείξει την εκπαιδευτική τους αξία μέσα στην τάξη, πολλοί από αυτούς ακόμα και για δεκαετίες. 

Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Μαλαγάρης στο newpost, ''η νέα διάταξη αποκλείει το πλέον ισχυρό κριτήριο που είναι η προϋπηρεσία ενός εκπαιδευτικού, η οποία είναι και το ''εισιτήριο'' για την παραμονή του στην τάξη. Αντ' αυτού προωθεί συναδέλφους που πολλές φορές το μόνο τους προσόν είναι η επιτυχία τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το 2006 και το 2008 και η προϋπηρεσία τους, η τριβή τους μέσα στην τάξη είναι σαφώς μικρότερη. 

''Στην ουσία'', προσθέτει ο κ. Μαλαγάρης, ''πετά σαν στυμένες λεμονόκουπες άξιους συναδέλφους που έχουν υπηρετήσει για χρόνια σε σχολεία, ακόμα και στα σύνορα της χώρας''. 

Αντ' αυτού, η ΟΛΜΕ προτείνει μια ''συνταγματική και δίκαιη'', όπως τη χαρακτηρίζει διάταξη που μοριοδοτεί εξίσου τόσο τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, όσο και τους χρόνια διδάσκοντες ως αναπληρωτές. 

Η συγκεκριμένη, όμως, πρόταση έχει ''ανάψει φωτιές'' ανάμεσα στους συνδικαλιστές που δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για την μεταβολή του προς το δικαιότερο.

Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι δασκάλων και καθηγητών θα κάνουν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Απριλίου, στις 11:30, ενώ θα πραγματοποιήσουν και συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου. 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση των συνδικαλιστικών φορέων με τον υπουργό Παιδείας, καθώς, όπως τους ενημέρωσε, αυτή δεν είναι η τελική πρόταση.