Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση στην Ειδομένη έπειτα και από τα σημερινά επεισόδια στον φράχτη στα σύνορα με τα Σκόπια και την ανάπτυξη δυνάμεων των ΜΑΤ.

Νωρίς το απόγευμα αποχώρησε και η τελευταία ομάδα προσφύγων μπροστά σε ένα σημείο του φράχτη της ουδέτερης ζώνης, με τα πνεύματα ωστόσο να έχουν ηρεμήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες γίνεται αισθητή η παρουσία της αστυνομίας στην Ειδομένη, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί κατά μήκος του φράχτη, μετά τη νέα ένταση μεταξύ των προσφύγων και των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας.

Δύο διμοιρίες παρατάχτηκαν προσωρινά μπροστά από τον φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, προκειμένου να αποτρέψουν νέα επεισόδια και να προστατεύσουν τους μετανάστες από τραυματισμούς από τις σκοπιανές δυνάμεις.

Τα νέα επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη μαζική μετακίνηση μεταναστών προς το φράχτη. Οι Σκοπιανοί προχώρησαν σε ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και η ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή είναι αποπνικτική με αποτέλεσμα να υπάρξουν λιποθυμίες.

Στον καταυλισμό πάντως, διαφαίνεται μια τάση να μετακινηθούν προς οργανωμένες δομές φιλοξενίας καθώς σήμερα έχουν ήδη αναχωρήσει 3 λεωφορεία για την Πέτρα Ολύμπου και χθες έφυγαν άλλα 10 γεμάτα με πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι της αστυνομίας στον οδικό άξονα που οδηγεί στην Ειδομένη. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 3 άτομα από τη Νορβηγία, δύο γυναίκες και ένας άντρας και μία Αγγλίδα, για κατοχή ασυρμάτου που υπήρχε μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Το πρωί συνελήφθη και μία Γερμανίδα για κατοχή ενός σπρέι πιπεριού ενώ στον Γερμανό ο οποίος συνελήφθη χθες για κατοχή μαχαιριού, δόθηκε ρητή δικάσιμος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφέθηκε ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις σφοδρές συγκρούσεις της περασμένης Κυριακής, οι σκοπιανές αρχές επέκριναν την Ελλάδα για παντελή απουσία από την περιοχή, ενώ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Ιβάνοφ, είπε ότι οι αστυνομικοί των Σκοπίων έκαναν στην Ειδομένη τη δουλεία που έπρεπε να έχει κάνει η Ελλάδα. Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διαβήματα διαμαρτυρίας εναντίον της γείτονος, με τον ίδιο τον έλληνα Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει «ντροπή» για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, τα επεισόδια της Κυριακής εναντίον άμαχου πληθυσμού.