Θα περίμενε κανείς ότι η προσφυγική κρίση, τα κέντρα παραμονής μεταναστών, τα προσωπικά δράματα των προσφύγων, η προσπάθεια διαφυγής τους στην Δυτική Ευρώπη θα οδηγούσε τους Βούλγαρους να αποφύγουν την Ελλάδα ως τόπο διακοπών για το Πάσχα στην Χαλκιδική και όχι μόνο.

Και όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσφυγική κρίση δεν αποτρέπει τους βούλγαρους να ταξιδέψουν στην Χαλκιδική και όχι μόνο για τις διακοπές του Πάσχα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπάικο Μπάικοβ από την οργάνωση των βούλγαρων τουρ οπερέιτορ οι προβλέψεις τους έπεσαν έξω και όχι μόνο προβλέπεται οι Βούλγαροι να ταξιδέψουν στην Ελλάδα φέτος αλλά και ο αριθμός τους να αυξηθεί!

Με τα επίσημα στοιχεία πέρισυ ταξίδεψαν για διακοπές στην Ελλάδα 1,5 εκατομμύριο βούλγαροι και φέτος ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί.

Ο κύριος Μπάικοβ προβλέπει για το φετινό Πάσχα αύξηση 5-6% των βούλγαρων τουριστών στην Ελλάδα κυρίως αυτών που ταξιδεύουν αυτόνομα και όχι μέσω των οργανωμένων εκδρομών.

Τα κύρια μέρη που επιλέγουν οι βούλγαροι είναι τα σημεία που δεν έχει μετανάστες όπως η Θάσος, η Καβάλα, η παραθαλάσσια Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική αλλά και νησιά του Ιονίου: Kέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθος.

 O εκπρόσωπος της ένωσης των τουρ οπερέιτορς θεωρεί σαν κύρια αίτια της αύξησης ότι οι βούλγαροι τουρίστες ξέρουν την κατάσταση που επικρατεί στην γείτονα και δεν περιμένουν εκπλήξεις.

Tην ίδια γνώμη για την αυξητική ροή βούλγαρων τουριστών προς την Ελλάδα έχει και ο Καλίν Ντραγκάνοβ από το τουριστικό πρακτορείο Πρόφι Τουρς ο οποίος θεωρεί σαν αιτία της αύξησης την αγάπη των Βούλγαρων για την Ελλάδα όπως και την μείωση των επισκέψεων στην Τουρκία.