Ως εξαιρετικής σημασίας και συμβολισμού για το νησί της Λέσβου χαρακτηρίζει ο δήμος Λέσβου την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεποσκόπου Αθηνών Ιερώνυμου για το προσφυγικό.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου «η επιλογή της Λέσβου ως το νησί όπου από κοινού έρχονται να στείλουν το μήνυμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών, αποτελεί ηθική επιβράβευση για τη διαχείριση μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και μια πραγματική ενίσχυση του μηνύματος ειρήνης, που στέλνει και θα συνεχίσει να στέλνει η Λέσβος σε όλη την ανθρωπότητα».

«Σε αυτό τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά», συνεχίζει η ανακοίνωση «χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε συμπαραστάτες τους επικεφαλής των εκκλησιών, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα ότι μπροστά σε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα θα πρέπει όλοι να στεκόμαστε ενωμένοι ρίχνοντας τα διαχωριστικά τείχη του ρατσισμού, του φανατισμού και της ξενοφοβίας».

Ο Δήμος Λέσβου, καλεί όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν ενεργά στην υποδοχή και το καλωσόρισμα των προκαθημένων των εκκλησιών. «Να αγκαλιάσουν με θέρμη αυτή την ιστορική για το νησί μας πρωτοβουλία. Να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας διακηρύσσοντας και επιβεβαιώνοντας ότι το νησί της ειρήνης είναι εδώ και θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση με ανθρωπιά και αλληλεγγύη» καταλήγει η ανακοίνωση.