current views are: 3

13 Απριλίου 2016
Δημοσίευση18:03

Επιχείρηση «σκούπα» για μετανάστες στη Λέσβο ενόψει της επίσκεψης του Πάπα

Επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας στη Λέσβο, με στόχο να αποσυμφοριστεί η Μυτιλήνη και ειδικότερα το λιμάνι της, από μετανάστες που παραμένουν στο νησί, ενόψει της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, σύμφωνα με το lesvonews.

Δημοσίευση 18:03’

Επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας στη Λέσβο, με στόχο να αποσυμφοριστεί η Μυτιλήνη και ειδικότερα το λιμάνι της, από μετανάστες που παραμένουν στο νησί, ενόψει της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, σύμφωνα με το lesvonews.

Επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας στη Λέσβο, με στόχο να αποσυμφοριστεί η Μυτιλήνη και ειδικότερα το λιμάνι της, από μετανάστες που παραμένουν στο νησί, ενόψει της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, σύμφωνα με το lesvonews.

Όπως αναφέρει η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα το σχέδιο εκτελείται με άκρα μυστικότητα και σε πολλές περιπτώσεις οι άνδρες της αστυνομίας έχουν προχωρήσει ακόμα και σε συλλήψεις.

Κανείς δεν γνωρίζει – τουλάχιστον επίσημα – πού μεταφέρονται οι μετανάστες που απομακρύνονται από την Προκυμαία της Μυτιλήνης ενώ ανεπίσημες πηγές, λένε ότι μεταφέρονται στον Καρά – Τεπέ και κάποιες άλλες ότι συγκεντρώνονται στο κάμπινγκ που έχουν δημιουργήσει εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ στην περιοχή Τσαμάκια της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δίνονται εντολές ώστε να μην μετακινηθούν οι μετανάστες προς το κέντρο της Λέσβου κατά την ημέρα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον σχεδιασμό Τροχαίας- Λιμεναρχείου θα υπάρξει πολύωρος αποκλεισμός όλης της προκυμαίας, μεταδίδει το lesvospost.

Το Λιμεναρχείο με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων κατά μήκος της Π. Κουντουριώτη (προκυμαία) και θα γίνει εκτροπή της στο ύψος της Νομαρχίας και στη συμβολή των οδών Τζέημς Αριστάρχου και Αργύρη Εφταλιώτη ενώ η πρόσβαση των οχημάτων στον επιβατηγό λιμένα θα γίνεται περιφερειακά και από την Πύλη μπροστά από το Άγαλμα Ελευθερίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση του λιμεναρχείου:

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ανακοινώνεται προς τους οδηγούς ότι το Σάββατο λόγω εκδηλώσεων στον λιμένα Μυτιλήνης από ώρα 8:00 μέχρι και 17:00 θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων επί της οδού Π. Κουντουριώτη από το ύψος του Κεντρικού Λιμεναρχείου μέχρι και την είσοδο του Τελωνείου και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος. Επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και μεσημεριανές ώρες θα διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων κατά μήκος της Π. Κουντουριώτη (προκυμαία) και θα γίνει εκτροπή της στο ύψος της Νομαρχίας και στη συμβολή των οδών Τζέημς Αριστάρχου και Αργύρη Εφταλιώτη. Η πρόσβαση των οχημάτων στον Επιβατηγό λιμένα θα γίνεται περιφερειακά και από την Πύλη έμπροσθεν Αγάλματος Ελευθερίας.  Αν διαπιστωθεί ότι όχημα παραμένει σταθμευμένο, παρεμποδίζει την κυκλοφορία ή τα μέτρα τάξεως και ασφάλειας θα απομακρύνεται με γερανοφόρο όχημα και θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Πυρετώδεις ετοιμασίες στο νησί

Με βάση τις πληροφορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου στη Μυτιλήνη όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερωνύμος θα μεταβεί στην Λέσβο την Παρασκευή το πρωί ενώ στις 8 περίπου το βράδυ της Παρασκευής προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Μετά την άφιξη του Πάπα όλοι μαζί, και με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο hotspot της Μόριας, όπου θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα από το hotspot θα συνυπογράψουν διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση.

Οι ελληνικές Αρχές φαίνονται ικανοποιημένες από τις ετοιμασίες και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του ποντίφικα. Εκτεταμένοι καθαρισμοί ξεκίνησαν εδώ και δυο ημέρες σε όλη την Μυτιλήνη…. αλλά περισσότερο γύρω από το άγαλμα της «Μικρασιάτισσας Μάνας» από συνεργεία του Δήμου.

Ο δήμος Λέσβου με ανακοίνωσή του εξάλλου χαρακτηρίζει την επίσκεψη εξαιρετικής σημασίας και συμβολισμού για το νησί και κάνει λόγο για ηθική επιβράβευση.  Καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην υποδοχή και το καλωσόρισμα των προκαθημένων των εκκλησιών. «Να αγκαλιάσουν με θέρμη αυτή την ιστορική για το νησί μας πρωτοβουλία. Να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας διακηρύσσοντας και επιβεβαιώνοντας ότι το νησί της ειρήνης είναι εδώ και θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση με ανθρωπιά και αλληλεγγύη», σημειώνει ο δήμος.

Το μήνυμα του ποντίφικα και οι «ακραίες» φωνές στην Ελλάδα

«Θα μεταβώ στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού και σε όλον τον ελληνικό λαό» τόνισε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων. Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Εκκλησίας που αντιδρούν με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Πειραιώς και Καλαβρύτων έχουν εκφράσει και γραπτώς την άποψή τους και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο, καλώντας ακόμα και σε «προσευχές», προκειμένου να μην έρθει ο Πάπας στην Ελλάδα. 


σχετικα αρθρα