Ζοφερό τοπίο, όσον αφορά την υγιεινή, περιέγραψαν σήμερα μετά από επίσκεψή τους, την Ειδομένη ο επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος τη χαρακτήρισε ''υγειονομικό ναρκοπέδιο'', αλλά και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, που της απέδωσε το χαρακτηρισμό ''φαβέλα που θα πάρει μόνιμη μορφή''.

Ο κ. Γιαννάκος έκανε λόγο για έλλειψη απολύμανσης και άσχημες συνθήκες υγιεινής και επανέλαβε το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για ενίσχυση του νοσοκομείου Κιλκίς με προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, λόγω των χιλιάδων προσφύγων που ζουν στην περιοχή.

«Κάνουμε έκκληση στο υπουργείο Υγείας για χρηματοδότηση των δομών, δεδομένου φυσικά και του γεγονότος ότι το νοσοκομείο Κιλκίς εφημερεύει επί 24ωρου βάσεως» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι από τις 88 οργανικές θέσεις για γιατρούς στο νοσοκομείο, είναι καλυμμένες μόνον οι μισές.

Την Ειδομένη επισκέφθηκε το πρωί και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ), Νικήτας Κανάκης, συνοδευόμενος από τους προέδρους του διεθνούς δικτύου των ΓτΚ.

«Ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι μια φαβέλα που φοβόμαστε ότι θα πάρει μόνιμη μορφή» δήλωσε ο κ. Κανάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να θυμίσουμε στην Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και να σταματήσουν την υποκρισία».

Σχετικά με την παρουσία αμφιλεγόμενων ΜΚΟ στην περιοχή, ο κ. Κανάκης σημείωσε ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός από την πολιτεία και κατέληξε: «Αποτέλεσμα ήταν να… αυτοσχεδιάζουμε σε έναν καταυλισμό, που έχει μετατραπεί σε πόλη».

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη» δήλωσε, από την πλευρά της, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας Françoise Sivignon, συμπληρώνοντας ότι οι συνθήκες είναι το ίδιο άσχημες με τον καταυλισμό στο Καλέ. «Η βασική διαφορά βέβαια, που κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση, είναι ότι εδώ ζουν πάρα πολλά παιδιά» τόνισε.