Τις επιθέσεις γερμανικών και αγγλικών εφημερίδων με χαρακτηρισμούς όπως «Oι Έλληνες είναι τεμπέληδες», απορρίπτει κατηγορηματικά ως προσβλητικές και μη ανταποκρινόμενες στην αλήθεια, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η αυστριακή εφημερίδα «Wiennev Zeitung» με τίτλο «Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες». Ο κ. Μπουτάρης ασκεί κριτική στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι, όπως αναφέρει, δεν πιστεύουν οι ίδιοι στην Ευρώπη, κάνουν ευχαρίστως καλές δουλειές με την Ελλάδα, γνώριζαν τα επερχόμενα, αλλά δεν επενέβησαν έγκαιρα, ούτε και επέδειξαν αλληλεγγύη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημειώνει πως η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προδιαγράφει μειώσεις μισθών και δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο ίδιος δηλώνει ότι υποστηρίζει τις διαδηλώσεις πολιτών, προσθέτοντας ότι όχι μόνο πρέπει να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά και να αναδιοργανωθεί το κράτος.

Ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει την ανάγκη να αλλάξει η ΕΕ τις προτεραιότητές της, οι οποίες θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση και η ασφάλεια και η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, και παραπέμπει στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και δεν ξέρει τί να κάνει, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να τους εκδώσει διαβατήρια και να τους στείλει στη Σουηδία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να φτάσει στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ προσθέτει ότι ναι μεν το λιμάνι, για παράδειγμα, είναι εθνικό αγαθό, όμως ο ίδιος είναι της άποψης ότι η διαχείρισή του καλό είναι να παραχωρηθεί σε κάποιον με καλύτερη τεχνογνωσία.