Επιπλέον στοιχεία από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου ζήτησε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να αποφασίσει την έκδοση ή μη του επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Συμβούλιο ανέβαλε τη λήψη απόφασης και όρισε νέα συνεδρίαση για τις 6 Μαΐου προκειμένου να αποφανθεί επί του κυπριακού αιτήματος.

Οι Εφέτες ζητούν ειδικότερα από τις αρχές της Κύπρου στο αίτημα έκδοσης να περιγράφεται ο τόπος, ο χρόνος, ο νομικός χαρακτηρισμός της κάθε πράξης του κατηγορητηρίου αλλά και η μορφή συμμετοχής τού εκζητούμενου στις πράξεις που του αποδίδονται.

Ο επιχειρηματίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκζητείται για αδικήματα όπως αυτά της απάτης, παράβασης του νόμου περί εσόδων, εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσία για καταδολίευση, κ.α., που εφόσον αποδειχθεί η διάπραξή τους επισύρουν, συνολικά, ποινή 53 ετών.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην Κύπρο αφορά καταγγελίες ότι η εταιρεία HELECTOR, συμφερόντων του κ. Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στον ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε από το 2008 έως το 2015 τον δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Στα στοιχεία των κυπριακών δικαστικών Αρχών περιλαμβάνονται οι καταθέσεις πρώην συνεργατών του κ. Μπόμπολα, οι οποίοι φέρονται να ισχυρίζονται ότι ο επιχειρηματίας γνώριζε πως για το επίμαχο έργο στον δήμο Πάφου έγιναν δωροδοκίες αλλά και υπερτιμολογήσεις.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας αρνήθηκε, ενώπιον των εφετών, κάθε κατηγορία και υποστήριξε πως αν έγιναν όσα καταμαρτυρούνται «τα έκαναν μόνοι τους οι διευθυντές των εταιρειών», και ζήτησε να μην εκδοθεί στην Κύπρο.

«Πιστεύω πως θα δικαστώ ψύχραιμα και δίκαια εδώ» είπε και πρόσθεσε: «Όλη μου η ζωή είναι αυτός ο όμιλος, όπου απασχολούνται 10.000 άτομα. Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκπροσωπεί την Ελλάδα σε πολλές χώρες, είμαστε γνωστοί παγκοσμίως... Βασίζομαι στους συνεργάτες μου. Οι διευθυντές των εταιρειών που εντάσσονται στον όμιλο έχουν αυτοτέλεια. Δεν θα μπορούσα εγώ σε 55 εταιρείες να δίνω εντολή για πληρωμές... Αν γίνανε αυτά τα έκαναν μόνοι τους. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά, δεν έχω κάνει καμία παράνομη πράξη».

Μέχρι να ληφθεί η όποια απόφαση για τον Λ. Μπόμπολα ισχύει ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που του επιβλήθηκε από τον Εισαγγελέα Εκδόσεων μετά το ένταλμα σύλληψης των κυπριακών αρχών.