current views are: 7

19 Απριλίου 2016
Δημοσίευση00:30

Μειώσεις έως 20% στους δημοτικούς φόρους προς τα ΑΕΙ

Την απόφαση αυτή έλαβε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που εξέτασε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για μείωση ή απαλλαγή των ΑΕΙ από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη.

Δημοσίευση 00:30’

Την απόφαση αυτή έλαβε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που εξέτασε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για μείωση ή απαλλαγή των ΑΕΙ από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη.

Το δημοτικό συμβούλιο κάθε δήμου που φιλοξενεί ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα είναι αρμόδιο να αποφασίζει αν θα μειώσει ή όχι τα ισχύοντα σήμερα δημοτικά τέλη στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Την απόφαση αυτή έλαβε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που εξέτασε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για μείωση ή απαλλαγή των ΑΕΙ από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ, τυχόν μείωση δεν θα είναι μεγαλύτερη του 20%, ενώ επίσης ζητείται να προβλεφθεί αναπλήρωση των απωλειών με συμψηφισμό υπηρεσιών από το ίδιο το ΑΕΙ προς τους οικείους δήμους, να υπάρξει ρύθμιση για αντισταθμιστικά οφέλη προς τους δήμους με την εφαρμογή από τη ΔΕΗ κοινωνικού τιμολογίου για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις ΔΕΥΑ και τα άλλα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ και η εφαρμογή του μέτρου να γίνει από το 2017.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά σε ένα εθνικό θέμα, όπως είναι αυτό της Παιδείας. «Όμως αυτό που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε», υπογράμμισε, «είναι να επωμιστούμε μονομερώς όλο αυτό το βάρος, διότι και η δημοσιονομική κατάσταση των δήμων βρίσκεται επίσης σε οριακό επίπεδο. Η μείωση των δημοτικών φόρων και τελών κατά 50% θα συνεπάγεται σημαντικό έλλειμμα στα ταμεία των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων. Έλλειμμα, το οποίο στην πραγματικότητα θα πρέπει να το μετακυλίσουμε στους πολίτες».


σχετικα αρθρα