Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο χώρο της εκπαίδευσης το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016/17. 

Το σχέδιο νόμου προτάσσει τον ΑΣΕΠ του 2008 και 2006. Καταποντίζει την προϋπηρεσία, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, βάζοντας πλαφόν και προσμετρώντας την μέχρι το όριο των 60 μηνών.

Όπως υποστηρίζουν δάσκαλοι και καθηγητές, το σχέδιο νόμου που προωθεί ο Νίκος Φίλης, υπερμοριοδοτεί το βαθμό πτυχίου χωρίς να λαμβάνει υπόψη το έτος απόκτησης του και καταργεί αναδρομικά τη διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων περιοχών, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Παράλληλα αυξάνει τον απαιτούμενο αριθμό παιδιών στα νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα να «μπουν λουκέτα σε απομακρυσμένα νηπιαγωγεία». 

Κύκλοι εκπαιδευτικών αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση που φώναζε μέσω του κύριου Μπαλτά ότι η αριστεία είναι ρετσινιά και θα εξοβελιστεί από το εκπαιδευτικό σύστημα, έρχεται τώρα ο Υπουργός Παιδείας να προσθέσει ως κριτήριο πρόσληψης με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία το βαθμό πτυχίου».

Στις 13:00 το μεσημέρι το συντονιστικό των αναπληρωτών αδιόριστων εκπαιδευτικών με την στήριξη της ΔΟΕ και  της ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στις 18:30 το απόγευμα σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς την βουλή.