Αδιαμβισβήτητη είναι πλέον η αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, σύμφωνα με στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Καρέλας, χαρακτήρισε "αδιανόητο να βοηθούμε επικουρικά οι Έλληνες συνοριοφύλακες τη Frontex και όχι το αντίθετο, είναι αδιανόητο να συνδράμει η Ελλάδα την Ευρώπη στα σύνορα της χώρας μας και όχι η Ευρώπη την Ελλάδα". 

Σε ερώτηση αν έχουν περάσει τζιχαντιστές, μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μετανασtών, στη χώρα μας ή αν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στο μέλλον, ο κ. Καρέλας εκτίμησε ότι "θα περάσουν τζιχαντιστές από την Ελλάδα και αυτό δεν το αρνείται πλέον κανείς".

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αυτό δικαιολογείται από τις μεγάλες ροές που υπήρχαν μέχρι πρότινος, δεν γίνονταν επαρκείς έλεγχοι και γι'αυτό οι συνοριοφύλακες είχαν προτείνει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων προλέμου και μεταναστών". 

Τέλος, αποκάλυψε ότι πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν να επιστρέψουν άτυπα και παράνομα στην Τουρκία, ώστε να μην καταγραφούν στη χώρα μας και να καταφέρουν να μετεγκατασταθούν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, λόγω της προτεραιότητας που δίνεται στους πρόσφυγες της Τουρκίας από τη συμφωνία της Συνόδου.