Στις αρχἐς Απριλίου, ο Πρὀεδρος Κλίντον υποδέχθηκε περισσότερους από 1200 πανεπιστημιακούς φοιτητές από σχεδὀν 100 χώρες και το σύνολο των 50 Πολιτειών της Αμερικής στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια, για το 9ο Clinton Global Initiative University (CGIU).

Στο Συνέδριο συμμετείχαν και 16 Ελληνίδες και ‘Ελληνες που ταξἰδεψαν στην Καλιφόρνια για να συναντήσουν διεθνείς προσωπικότητες και εμπειρογνώμονες σε διάφορα θέματα, για να μοιραστούν ιδέες, απόψεις και λύσεις σε προβλήματα που αποσχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής (πρόκειται για την 4η ομάδα φοιτητών που συμμετέχει, υποστηριζόμενη από τη Γιάννα Αγγελοπούλου), προέρχονται από πόλεις και χωριά από όλη την Ελλάδα και αντιπροσώπευσαν διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα καθώς και τομείς σπουδών. Είχαν επιλεγεί στις αρχές του 2016, από μια ομάδα Ελλήνων Πανεπιστημιακών με βάση προγράμματα και υλοποιήσιμα σχέδια για την επίλυση προβλημάτων/ή για την αξιοποίηση ευκαιριών στην Ελλἀδα.

Τα σχέδια αυτά που περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη χρήση μη- επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων για την παρακολούθηση της γεωργικής σοδειάς μέχρι την κατάρτιση παιδιών και γυναικών στη χρήση ψηφιακών μέσων σε απομακρυσμένα νησιά, με στόχο καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, αποτελούν μερικές μόνο περιπτώεις για το τι παρουσιάστηκε από την Ελληνική ομάδα στο CGIU.

Το σύνολο των φοιτητών που συμμετέχουν στο Συνέδριο καλούνται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο, που ονομάζεται Δέσμευση στην Πράξη (Commitment to Action), το οποίο θα πρόκειται να υλοποιήσουν μετά το Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι Έλληνες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν με προσωπικότητες όπως ο Salman Kahn, Ιδρυτής της Kahn Academy (στον χώρο της εκπαίδευσης), ο Γερουσιαστής John Lewis που συμμετείχε ως Freedom Rider στην ιστορική πορεία του Martin Luther King Jr., καθώς και τον Πρόεδρο Κλίντον να τους τονίζει ότι

“η αλλαγή συντελείται κάθε φορά από έναν άνθρωπο, σε ένα μέρος, σε μια κοινότητα” (“change begins one person, one place, one community at a time”). Είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συνάντηση εργασίας με τον Έλληνα Καθηγητή του Haas Business School του Berkeley, Πάνο Πατατούκα.

Οι Angelopoulos CGI Fellows δικτυώθηκαν με νέες και νέους από όλο τον κόσμο ανταλλάσοντας απόψεις για τους καλύτερους δυνατούς τρόπους υλοποίσης των σχεδίων τους. Μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα η Γιάννα Αγγελοπούλου υποστηρίζει οικονομικά και με άλλους τρόπους, την υλοποίηση των σχεδἰων τους.

“Ήταν συγκλονιστική εμπειρία, να συναντάς φοιτητές από όλο τον κόσμο και να μοιράζεσαι ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτόν τον κόσμο ” – δήλωσε ο Λευτέρης Αραπάκης ένας από τους Υποτρόφους, από τον Πειραιά.

“Είμαι υπερήφανη για αυτούς τους νέους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν με εξαιρετικό τρόπο την Ελλάδα , με θετική προδιάθεση και με στόχο να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας. Αποτελούν σπίθα αισιοδοξίας στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Οι Υπότροφοι του Προγράμματος Αγγελοπούλου CGI U είναι:

Λευτέρης Αραπάκης

Δημήτρης Δημοσιάρης

Δαμιανός Ερωτοκρίτου

Σοφία Καραγιάννη

Σαράντης Κυρίτσης

Αλέξανδρος Λεωνίδης

Κατερίνα Λιόντου

Μαριάνθη Νίκα

Αθανάσιος Παράσχος

Κωνσταντίνος Πότσης

Τέτη Ψαρρού

Δέσποινα Σουροβίκη

Στέλλα Τσουτσουρή

Σταμάτης Βόγλης

Αθανάσιος Βράτιμος

Φοίβος Ψαρομμάτης