current views are: 7

21 Απριλίου 2016
Δημοσίευση02:35

Κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό από δημοσιογράφους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες

Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από όλους τους επαγγελματικούς δρομολογεί η προώθηση (και ψήφιση μετά το Πάσχα) του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου. Επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και δημοσιογράφοι βρίσκονται κυριολεκτικά «στα κάγκελα», ζητώντας την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Δημοσίευση 02:35’

Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από όλους τους επαγγελματικούς δρομολογεί η προώθηση (και ψήφιση μετά το Πάσχα) του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου. Επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και δημοσιογράφοι βρίσκονται κυριολεκτικά «στα κάγκελα», ζητώντας την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους δρομολογεί η προώθηση (και ψήφιση μετά το Πάσχα) του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου. Επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και δημοσιογράφοι βρίσκονται κυριολεκτικά «στα κάγκελα», ζητώντας την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Οι Επιστημονικοί Φορείς μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις τους ενάντια στις προτάσεις της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιήσουν τις μορφές των νέων κινητοποιήσεων.

Όπως σημειώνουν «μετά από τρεις μήνες αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στα σχεδιαζόμενα μέτρα η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αλλαγή αποδεκτή και παρουσίασε νομοσχέδιο σε σύντομη και προσχηματική δημόσια διαβούλευση και κατήγγειλαν ότι δεν είχε στην πραγματικότητα προηγηθεί κανένας ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος για το νέο Ασφαλιστικό, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτε από όσα πρότεινε».

«Ξαφνικός θάνατος» για τον ΕΔΟΕΑΠ

Οι δημοσιογράφοι και οι άλλες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Μετά από απόφαση της ΕΣΗΕΑ, Πέμπτη και Παρασκευή δεν θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες, ενώ Παρασκευή και Σάββατο θα πραγματοποιηθεί 48ωρη απεργία στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι ανάστατος καθώς η άμεση κατάργηση (με την ψήφιση του νομοσχεδίου) του Αγγελιόσημου θα σημαίνει τον «ξαφνικό θάνατο» του Ταμείου Υγείας των Δημοσιογράφων.

«Με τις διατάξεις του σχεδίου Νόμου καταργείται το Αγγελιόσημο, ο βασικός πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Τυχόν ψήφιση αυτού του νομοθετικού εκτρώματος αφήνει 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς δικαίωμα στο φάρμακο, την περίθαλψη, το εφάπαξ και την επικούριση», τονίζουν οι Ενώσεις, προσθέτοντας:

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση, εκτελώντας τις επιταγές των δανειστών, με την επιχειρούμενη παρέμβασή της στο ασφαλιστικό σύστημα καταργεί την αυτονομία και την αυτοτέλεια των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, δημεύει τα αποθεματικά τους που προσεγγίζουν το 1 δις Ευρώ και διαλύει τον κλάδο του Τύπου βάζοντας λουκέτο σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ειδικότερα η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για «σχέδιο εξαφάνισης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, το οποίο υπηρετούν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου για το δήθεν ασφαλιστικό. Το σχέδιο αυτό προβλέπει, ακόμη, κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της μισθωτής εργασίας, βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και την μετατροπή του συντάκτη σε έμπορο ή πλασιέ ειδήσεων».

*Τέλος σε 48ωρη Απεργία προσανατολίζονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου.


σχετικα αρθρα