Επίθεση με ρίψη αντικειμένων κατά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα εξαπέλυσαν παράτυποι μετανάστες που φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Μυτιλήνης. Τουλάχτιστον 1.500 άτομα, κρατούμενοι μετανάστες του Κέντρου, έχουν επιτεθεί εναντίον αστυνομικών, ενώ σημειώθηκαν και σοβαρά επεισόδια στο σημείο, λόγω της εξέγερσης των μεταναστών. 

Εξαγριωμένοι μετανάστες, στη θέα του κ. Μουζάλα που πραγματοποιούσε επίσκεψη στο κέντρο μεταναστών στη Μόρια μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών της Ολλανδίας Κλας Ντίκχοφ, επιτέθηκαν με μπουκάλια νερού στον υπουργό Μετανάστευσης, τον οποίο φυγάδευσαν τελικά από την κεντρική είσοδο του κέντρου φιλοξενίας.

Η κατάσταση παρέμενε έκρρυθμη για αρκετές ώρες οι μετανάστες πραγματοποίησαν εξέγερση φωνάζοντας συνθμήματα, ενώ επιτέθηκανεναντίον των αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του lesvosnews πραγματοποιήθηκε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για αποκατάσταση της τάξης.

Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια

Ενώ οι δύο υπουργοί είχαν αναχωρήσει, η εξέγερση επεκτάθηκε και στις εγκαταστάσεις όπου διαμένουν ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες. Η προσπάθεια της αστυνομίας να βγάλει έξω από το κέντρο γυναίκες και ευάλωτες οικογένειες προσφύγων συνάντησε την αντίδραση ανδρών κυρίως μεταναστών και τότε υπήρξαν και τραυματισμοί.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 τραυματισμούς που αντιμετωπίσθηκαν στο σύνολο τους στο ιατρείο του Κέντρου ενώ ένας μόνο τραυματίας μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μερική ως τα τώρα αποκατάσταση της τάξης σε μεγάλο μέρος του Κέντρου με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Έξω από το Κέντρο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ έχουν απομακρυνθεί από το χώρο και μέλη ΜΚΟ για την αποφυγή επεισοδίων.

Οι μετανάστες μάλιστα έβαλαν φωτιά στο hotspot της Μόριας, όπως φάινεται από τη φωτογραφία που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο δημοσιογράφος Andrew Connelly.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ένταση είχε ξεκινήσει από το πρωί, με επεισόδια μεταξύ ομάδων μεταναστών και προσφύγων (Πακιστανών και Αφγανών) μετά από την γνωστοποίηση ότι δεν έγιναν δεκτές πάνω από 400 αιτήσεις για άσυλο στην χώρα μας.