Στο συνωστισμό χιλιάδων προσφύγων γύρω από την πρωτεύουσα και ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian, και κάνει λόγο για χαοτική κατάσταση με την κυβέρνηση σε αγώνα δρόμου.

Μάλισα επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για επιπόλαιη προσέγγιση της κρίσης από το ξέσπασμά της, σχολιάζοντας ότι σκοπίμως απέφυγε τη χρήση βίας για να απομακρύνει τους πρόσφυγες και αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή έχει κατασκευάσει 31 προσωρινά υποδοχής σε όλη τη χώρα και έξι στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να αδειάσει τον Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες, πριν αρχίσουν να καταφθάνουν οι τουρίστες. Εκείνοι όμως, δεν θέλουν να φύγουν, γράφει ο Guardian και σχολιάζει ότι από τη στιγμή που έκλεισαν τα βόρεια ελληνικά σύνορα και χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στη χώρα, το λιμάνι του Πειραιά είναι το έμβλημα της ανικανότητας της Ελλάδας να χειριστεί μία κατάσταση που λίγοι είχαν προβλέψει.

«Επιβατικοί σταθμοί που δεν φτιάχτηκαν για να αντιμετωπίσουν μία ανθρωπιστική κρίση, υποτυπώδεις εγκαταστάσεις, εντάσεις και πόροι που εξαντλούνται. Ο θυμός και η απογοήτευση έχουν προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ Σύρων και Αφγανών αλλά και Χρυσαυγιτών με αντί-φασίστες, που έχουν προστεθεί σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αντίστοιχα για το Ελληνικό, όπου επίσης βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες, σχολιάζει ότι «αυτό που κάποτε θα γινόταν το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης, ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο, μετατράπηκε σε ''επίσημο'' καταυλισμό τον Μάρτιο, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι οι βορειότερες χώρες έκοψαν για τα καλά την πρόσβαση στην Ευρώπη»,

«Αν υπήρχε μία τάξη στο χάος του Πειραιά, αυτή απουσιάζει στο Ελληνικό», σχολιάζει ακόμη και κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες διαμονής με υπερχειλισμένους κάδους σκουπιδιών, έλλειψη θέρμανσης και ελάχιστες τουαλέτες.

Τέλος, σημειώνει ότι η προοπτική να φύγουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σύντομα είναι μικρή, και τονίζει ότι ακόμα και πριν από την κρίση, η υπηρεσία ασύλου της χώρας υποχρηματοδοτούνταν και ήταν στα όριά της.