Ακόμη 17 μετανάστες από το Πακιστάν και χώρες της βόρειας Αφρικής επαναπροωθήθηκαν σήμερα με δύο δρομολόγια από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Για αύριο έχει σχεδιασθεί να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, αεροπορικώς με πτήση από τη Μυτιλήνη για τα Άδανα 13 Σύροι οι οποίοι βλέποντας ότι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα ζήτησαν να επιστρέψουν προκειμένου να συμμετέχουν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Όπως η επιτελάρχης της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είχε παλιότερα δηλώσει οι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέφουν αεροπορικώς στα Άδανα, καθώς εκεί υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας Σύρων προσφύγων.

Ο αριθμός όσων θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί μετά το Πάσχα, όταν θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται οι προσφυγές των αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό. Από τις πάνω από 300 υποθέσεις που έχουν ολοκληρωθεί σε πρώτο βαθμό, οι περισσότερες είναι απορριπτικές και έχουν κατατεθεί προσφυγές.

Συνολικά οι υποθέσεις που αφορούν τη Λέσβο και διαχειρίζονται από την υπηρεσία ασύλου στο hot spot της Μόριας είναι περισσότερες από 4.000 όμως η διαδικασία προχωρά με εξαιρετικά αργά βήματα. Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί δεν εξετάζεται το αίτημα παραμονής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, αλλά το εάν για αυτούς η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για να επιστρέψουν. Ας σημειωθεί ότι πριν δύο εβδομάδες η Τουρκία τροποποίησε το νομικό της καθεστώς ώστε να «αναγνωρίζεται» πλέον ότι παρέχει προστασία στους πρόσφυγες.