Η οδήγηση μιλώντας στο κινητό είναι ό,τι πιο επικίνδυνο κάνουμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Η Cosmote μας προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η οδήγηση ενώ μιλάμε ή ασχολούμαστε με το κινητό με την καμπάνια ''Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό''. 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει χρήση κινητού, ενώ οδηγούμε, ενώ επίσης έχουμε προσπαθήσει να διαβάσουμε ή να στείλουμε ένα γραπτό μήνυμα ή πολύ χειρότερα έχουμε βγάλει selfie. 

Τα στοιχεία για τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων είναι αφοπλιστικά: Απόσπαση προσοχής, κινητό τηλέφωνο και τελευταία η αυξημένη ταχύτητα.

Η, δε, παράβαση για αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, βρίσκεται μέσα στις 10 πιο σημαντικές παραβάσεις για την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014, αυξημένο κατά 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπερνάει σε αριθμό τις παραβάσεις για αντικανονικό προσπέρασμα, ακόμη και την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες οδηγοί φαίνονται να είναι οι πιο ενημερωμένοι για τους κινδύνους χρήσης του κινητού τηλεφώνουν ενώ οδηγούν, εντούτοις έχουν ταυτόχρονα την πρωτιά στη χρήση του.

Στην Ελλάδα η πλειοψηφία των οδηγών χρησιμοποιεί καθημερινά το κινητό κατά την οδήγηση, ενώ η ηλικιακή ομάδα έως 24 ετών παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενη τάση. Η χρήση του τηλεφώνου είναι αυξημένη κυρίως εντός των αστικών κέντρων, γεγονός που φαίνεται να οφείλεται στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που υπάρχει κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μποτιλιάρισμα που κρατά πολλές ώρες τους Έλληνες στο αυτοκίνητο. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με Ευρωπαϊκή έρευνα, το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι μη αποδεκτή. Παρόλα αυτά το 26% παραδέχονται ότι συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ενώ όλοι παραδέχονται ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι επικίνδυνη, οι έρευνες δείχνουν ότι το 54% των ερωτηθέντων συνεχίζει να το χρησιμοποιεί.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, μέσα σε ένα χρόνο, είχαμε 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα, όπως επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα οδικής ασφαλείας, Τάσος Μαρκουίζος, ο γνωστός «Ιαβέρης» από τους αγώνες ταχύτητας, σημειώνοντας ότι τεράστιο είναι και το κόστος σε υλικές ζημιές.  Ο ίδιος επισημαίνει, μάλιστα, ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα τροχαία έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ στην Ελλάδα είχαμε αύξηση, «κάτι που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ», ενώ μιλώντας για οδηγική συμπεριφορά, βλέπουμε ότι το κινητό τηλέφωνο είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. 

Την ίδια ώρα, ο Τάσος Μαρκουίζος δίνει μια απλή συμβουλή στους οδηγούς, που μπορεί να μας κάνει όλους να σκεφτούμε δεύτερη φορά όταν πάμε να πιάσουμε το κινητό ενώ οδηγούμε ή αναπτύσσουμε υπερβολική ταχύτητα: 

Ας μην προσθέσουμε την επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε μια σειρά παραγόντων και προβλημάτων που ευθύνονται για τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Ας σκεφτούμε πόσοι περιμένουν να μας αγκαλιάσουν στο τέλος της ημέρας ή να περάσουν μαζί μας αυτές τις γιορτές.

"Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό"

Η COSMOTE αναλαμβάνει μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία αυτό το Πάσχα, ενόψει και της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων.

 Με το μήνυμα «Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό», υλοποιεί μια σημαντική ενέργεια ευαισθητοποίησης του κοινού και δείχνει τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η μη υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μέσα από ένα ξεχωριστό βίντεο.

Το βίντεο αυτό μας επισημαίνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο ότι αυτό που πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας είναι ότι η υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και η ασφάλεια όλων μας, είναι πολύ πιο σημαντικά από ένα SMS ή ένα τηλεφώνημα. 

Η απόσπαση προσοχής στην οδήγηση, η στιγμιαία κίνηση που παίρνει το βλέμα και τη συγκέντρωσή μας από το δρόμο και όλα όσα συμβαίνουν έξω από το αυτοκίνητό μας, μπορεί να αποβεί μοιραία. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να συνειδητοποιούμε όπως καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.).

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση» τονίζει η Βάσω Δανέλη-Μυλωνά από το Ι.Ο.ΑΣ., αναφερόμενη στη συνεχή προσπάθεια του Ινστιτούτου τα τελευταία 10 χρόνια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Γνωρίζοντας καλά τα στοιχεία δραματικών ερευνών, γύρω από τα ατυχήματα και την οδήγηση, η κυρία Δανέλη υπογραμμίζει ότι πρωτοβουλίες, όπως αυτή της COSMOTE, «συμβάλλουν ουσιαστικά στο στόχο του Ινστιτούτου για την αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων οδηγών και την ανάπτυξη παιδείας οδικής ασφάλειας».

Τι πρέπει να ξέρουμε

Σύμφωνα με τον Κώσικα Οδικής Κυκλοφορίας, η χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης, επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ασύρματο bluetooth, ενώ δεν επιτρέπεται ούτε η χρήση hands free. 

Η COSMOTE στο πλευρό του οδηγού για την ασφάλειά του

Η προσπάθεια της COSMOTE για την ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά την ασφαλή χρήση του κινητού και την οδική ασφάλεια εντάσσεται στις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η COSMOTE, από το 2009 έως σήμερα, συνεργάζεται σταθερά με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις της Σχολής Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης» 

«Η κινητή τηλεφωνία σώζει ζωές. Προϋπόθεση, όμως, είναι να τη χρησιμοποιούμε υπεύθυνα», δήλωσε ο Διευθυντής Marketing Communications της COSMOTE, κ. Χάρης Κονίνης, και πρόσθεσε: «Με αυτή την πρωτοβουλία, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους οδηγούς για να προσέχουν το δρόμο, όχι το κινητό τους. Είναι ένα μήνυμα ζωής που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες».