Τη δημιουργία τεσσάρων νέων κέντρων φιλοξενίας για πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με στόχο να μετακινηθούν εκεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι από την Ειδομένη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο EXELΚA στο Ωραιόκαστρο και τρεις χώρους στο Καλοχώρι, ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

«Βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή εκείνη που αφορά την εξασφάλιση ενός προσωρινού καταλύματος για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση επιδίωξη μας είναι η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα σε μικρότερες και ευκολότερα διαχειρίσιμες δομές που δεν θα είναι "στη μέση του πουθενά" και δε θα θυμίζουν στρατόπεδα με σκηνές», δήλωσε ο Γ. Κυρίτσης

Σημειώνει, εξάλλου, ότι από κάποια στιγμή και μετά καταυλισμοί, όπως το Χέρσο, που είναι υποτυπώδεις, ακόμη και αν δεν καταργηθούν άμεσα πλήρως, θα γίνουν μικρότεροι και πιο αναβαθμισμένοι.

«Σε κάθε περίπτωση η λογική της κυβέρνησης δεν είναι η διατήρηση τέτοιων μεγάλων εγκαταστάσεων όπως αυτές που φτιάχτηκαν αναγκαστικά στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω του αιφνιδιαστικού κλεισίματος των συνόρων. Είναι προφανές ότι δεν είναι δομές που μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης.

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" δήλωσε αιφνιδιασμένος από τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σε χώρο που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ωραιοκάστρου, ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, οι πρώτοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν εκεί αύριο, Μεγάλη Πέμπτη και υπογράμμισε την ανάγκη να προσδιοριστεί και να λειτουργήσει χώρος φιλοξενίας προσφύγων και στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρη Βίτσα.

«Δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός. Είναι ένα κοινό μυστικό που και οι σύμβουλοι του δημάρχου γνώριζαν» επισήμανε από την πλευρά του στο «Πρακτορείο 104,9FM» ο Γρηγόρης Εδρυνέλης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αλληλεγγύη-ανατροπή" που υποστηρίχτηκε στις τελευταίες εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, σε γραπτή του δήλωση, επισημαίνει πάντως ότι μόλις το περασμένο Σάββατο ενημερώθηκε από περιοίκους ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη επιχείρηση εκ μέρους της κυβέρνησης και ιδιωτών για την εγκατάσταση προσφύγων σε βιομηχανικά κτίρια της περιοχής του Καλοχωρίου και της Σίνδου».

Ο κ. Φωτόπουλος ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, τονίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης για το προσφυγικό και υπογραμμίζει ότι «οι πληθυσμοί των προσφύγων που η κυβέρνηση έχει φέρει στο Δήμο Δέλτα είναι υπέρμετρα δυσανάλογοι με τον τοπικό πληθυσμό, και σε καμία περίπτωση δεν πληρείται ο όρος της αναλογικής κατανομής».

Στο μεταξύ στην Ειδομένη αστυνομικοί μοιράζουν νέα φυλλάδια στους πρόσφυγες με τα οποία τους καλούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό και να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος καταυλισμός θα πάψει να υπάρχει σε λίγες ημέρες και πως ως φιλοξενούμενοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες της χώρας.

Σε 53. 859 υπολογίζονται, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, οι πρόσφυγες σήμερα στην Ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα, σήμερα στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου καταγράφηκαν συνολικά 7.969 άτομα, με 4345 από αυτούς να βρίσκονται στη Λέσβο και 2140 στη Χίο.

Την ίδια στιγμή 14371 πρόσφυγες βρίσκονται στην Αττική, με 2707 να παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και 2270 στην προβλήτα του Σκαραμαγκά.

Τέλος, τις 30.000 πλησιάζουν οι πρόσφυγες στην Βόρεια Ελλάδα, με τους 10185 να βρίσκονται στην Ειδομένη και τους 3987 στο στρατόπεδο το Χέρσο.