Τους έπεσε κάπως βαρύ, κάθε χρόνο τέτοια μέρα νάναι στις δόξες τους κι εφέτος να μην μπορούν να ρίξουν ρουκέτες. Το είπαν, το αποφάσισαν και μετά προσπάθησαν να το… χωνέψουν οι ρουκετατζήδες των οργανωμένων συνεργείων του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, στον Βροντάδο της Χίου.

Αφού ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους, νωρίς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, 30 Απριλίου 2016, μπορστά από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, αποφάσισαν να πιουν για να ξεχάσουν.

Αλλά, εκεί κοντά, μην χάσουν και την… μυρωδιά από τις αδέσποτες ρουκέτες, που όλο και κάποιοι αραιά μεν, αλλά έριχαν.

Στον ελεύθερο χώρο ανάμεσα στον Άγιο Μάρκο και την Παναγία Ερειθιανή, συγκεντρώθηκαν ρουκετατζήδες και από τις δύο «αντίπαλες» ενορίες, «μονιασμένοι», έψηναν τα σουβλάκια τους κι έπιναν μπύρες μέχρι τα μεσάνυχτα, λίγο πριν την ανάσταση.

Λίγο νωρίτερα, πριν τους βρούμε στο αυτοσχέδιο, υπαίθριο «κουτούκι», υπήρχε και κομπανία, αλλά έπεσε πολύ κοντά τους ένα «μπομπάκι», τρόμαξαν, φοβήθηκαν μην πάθουν ζημιά τα όργανα και πάνε. Κι έμειναν οι ρουκετατζήδες με την μουσική την ετοιματζίδικη και τα καφάσια τις μπύρες, αναζητώντας την παρηγοριά.

Κάπου – κάπου, όταν έσκαγε καμιά αδέσποτη στον αέρα, τους έβλεπες που άστραφτε το μάτι τους προς στιγμήν, αλλά πάλι πίσω. «Το πήραμε, απόφαση ότι εφέτος δεν έχει ρουκέτες», μας λέει ένας. «Του χρόνου. Τις έχουμε φυλάξει, θα χάσουν λίγη από την δύναμή τους, αλλά θα είμαστε έτοιμοι».


TAGS