Εν μέσω διαμαρτυριών από συγχωριανούς τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Λασιθίου οι συλληφθέντες για τις ποσότητες εκρηκτικών που εντόπισαν οι διωκτικές αρχές την ημέρα του Πάσχα, στην περιοχή της Κριτσάς.

Οι τρεις νέοι που κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, Τετάρτη.

Υπερβολικό χαρακτήρισε τον χειρισμό της υπόθεσης ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, ο οποίος σημείωσε ότι συμμετείχαν σε έθιμο ετών και πως δεν έχουν δώσει σημάδια παραβατικότητας.

Να σημειωθεί πως στην Κριτσά και στην διάρκεια της "δεύτερης Ανάστασης" το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, υπήρχε η συνήθεια της ρίψης των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, κάτι που φέτος δεν έγινε λόγω της επέμβασης των αστυνομικών.

«Η απόφαση για την προφυλάκιση των συμπολιτών μας εξέπληξε την τοπική κοινωνία. Δεν κρίνουμε την απόφαση των αρμοδίων λειτουργών. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συμπολίτες συμμετείχαν σ’ ένα έθιμο χρόνων, ότι παρουσιάστηκαν από μόνοι τους στην αστυνομία κατόπιν υπόδειξης των επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης και κατά γενική ομολογία οι συγκεκριμένοι δεν έχουν δείξει σημεία παραβατικότητας. Χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς το σκεπτικό της παραπομπής,  το γεγονός της αντιμετώπισης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας με όρους κατοχής εκρηκτικών, είναι τουλάχιστον υπερβολικό», αναφέρει ο βουλευτής σε γραπτή του δήλωση.

Οι τρεις άνδρες, ηλικίας 32 ετών οι δύο και 21 ο τρίτος, συνελήφθησαν έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ανήμερα του Πάσχα σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο ειδικών αστυνομικών δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων ερευνών σε υπαίθριους χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 46 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, βάρους περίπου 73 κιλών, ακαριαία θρυαλλίδα μήκους περίπου 82 μέτρων και 47 πυροκροτητές, στους οποίους είχε προσαρμοστεί βραδύκαυστη θρυαλλίδα.