Στο 120% διαμορφώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και επιπλέον το νέο ασφαλιστικό σύστημα εξασφαλίζει για πρώτη φορά πραγματική αναδιανεμητική λειτουργία. Αυτό ισχυρίζεται με συγκεκριμένα στοιχεία το υπουργείο Εργασίας προχωρώντας σε συγκρίσεις με προγενέστερους ασφαλιστικούς νόμους. 

Σύμφωνα με τον  Μενέλαο Θεοδωρουλάκη, Διδάκτορα της Κοινωνικής Πολιτικής, και Επιστημονικό Συνεργάτη του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ.Πετρόπουλου

Με την Εθνική Σύνταξη που έχει συνδεθεί ρητά με το εκάστοτε όριο της φτώχειας (60% του διάμεσου εισοδήματος) και τα ποσοστά αναπλήρωσης της Ανταποδοτικής Σύνταξης που εφαρμόζουν την αναδιανομή στην πράξη, με αντίστροφη προοδευτικότητα υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και πραγματική σύνδεση των εισφορών και των παροχών, η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα γίνεται πλέον αναδιανεμητική όχι στα λόγια αλλά στην Πράξη για όλα τα έτη ασφάλισης:

  • Τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού αγγίζουν το 120% για 40 έτη ασφάλισης και μ.ο αμοιβών 500€ έναντι του μόλις 80% του νόμου Ρέππα Ν 3029/02 και το οποίο το ξεπερνάνε για όλες τις κατηγορίες μ.ο. αμοιβών έως 1000€.
  • Τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού αγγίζουν το 93% για 20 έτη ασφάλισης και μ.ο αμοιβών 500€ έναντι του μόλις 40% του νόμου Ρέππα Ν 3029/02 και το οποίο το ξεπερνάνε για όλες τις κατηγορίες μ.ο. αμοιβών έως 1500€.
  • Τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού αγγίζουν το 81% ακόμα και για 15 έτη ασφάλισης και μ.ο αμοιβών 500€ έναντι του μόλις 30% του νόμου Ρέππα Ν 3029/02 και το οποίο το ξεπερνάνε για όλες τις κατηγορίες μ.ο. αμοιβών έως 2000€, εξασφαλίζοντας 403€, παρά την μειωμένη εθνική σύνταξη για τα 15 έτ,η που είναι όμως υψηλότερη από τη σημερινή κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ που είναι πλέον 392,7€, λόγω των μειώσεων των μισθών, και, εφαρμόζοντας ουσιαστικά την αναδιανομή του εισοδήματος των συνταξιούχων και εξασφαλίζοντας την επάρκεια των συντάξεων.

 

Πηγή: επεξεργασία στοιχείων Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Πηγή: Στοιχεία Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων